2007 a fost anul in care PSD a incercat sa intre la guvernare. Mai sint citeva zile din acest an si pesedistii lui Geoana par sa nu mai apuce sa-si vada visul cu ochii.Calin s-a tinut „tariceanu" in fata lui Hrebenciuc Ianuarie. Primele discutii despre posibilitatea intrarii PSD la guvernare au aparut chiar in primele zile ale acestui an. Liderii pesedisti comentau pe 10 ianuarie zvonurile care anuntau iesirea ministrilor PD din Guvern, Geoana si Iliescu declarind ca nu exclud varianta sprijinirii unui guvern fara democrati. Era momentul in care liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, devenea tot mai apropiat de liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc. Era, de asemenea, momentul in care Geoana si Tariceanu aveau primele intilniri serioase pe tema unei colaborari PSD-PNL. Tot atunci se punea problema ca seful PSD, Mircea Geoana, sa primeasca o invitatie ca „invitat de onoare" la Congresul PNL care urma sa aiba loc in ianuarie. In februarie incep negocierile pentru suspendarea presedintelui Basescu, iar PSD face o oferta PNL: Olteanu - presedinte interimar, in schimbul voturilor parlamentarilor liberali. Tariceanu anunta intentia Guvernului sau de a se restructura.

Viorel Hrebenciuc recunoaste in luna martie ca ar vrea ca PSD sa se alature PNL la guvernare. „Eu zic: cu PNL. De ani intregi am fost mai aproape de ei. Nu stiu sa zic exact de ce. Asa…". Grupul de la Cluj insista pentru o apropiere de PD. Iar Geoana pare prins la mijloc: „Avem nevoie de un raspuns politic clar". Nimeni nu pare sa i-l dea…

Guvernul Tariceanu II este votat in Parlament in aprilie cu ajutorul voturilor celor de la PSD. Intrebat ce cistiga PSD din votarea guvernului PNL, Hrebenciuc declara: „Glorie! Asta cistigam. Faptul ca am dat afara de la guvernare partidul presedintelui e putin lucru? Am mai putea cistiga si o colaborare mai apropiata cu PNL, dar numai dupa alegeri, daca se vor tine bine pe picioare".

In luna mai, PSD afla brusc ca nu mai poate sustine un guvern PNL monocolor. „In acest moment, tehnic, guvernul Tariceanu nu are sustinerea PSD", declara Geoana pe 22 mai. Viorel Hrebenciuc este descoperit de jurnalisti scriind pe o hirtie voturile pe care se poate baza PSD in Parlament pentru formarea unui nou guvern. „Necesar pentru guvern - 235 de voturi", scrie Hrebenciuc. La finele lunii mai, Mircea Geoana conduce o echipa a PSD la consultari cu presedintele Basescu in care anunta ca este pregatit de guvernare, cu el pe post de prim-ministru. Intr-o saptamina, maximum zece zile, vom putea sa venim cu o formula majoritara. Am mandat din partea colegilor mei sa negociez in acest sens", declara Geoana.

Pe 7 iunie, o delegatie a liderilor PSD, in frunte cu Mircea Geoana, se deplaseaza la Casa Dante, unde urma sa aiba loc o negociere cu PNL pentru formarea unui nou guvern. Echipa liberalilor n-a mai venit la intilnire.

In iulie, pesedistii ameninta cu o motiune de cenzura, iar Titus Corlatean declara intr-o conferinta de presa ca liberalii „fura pe rupte".

Luna august ii prinde pe pesedisti la Bran, discutind, tensionat, despre intrarea la guvernare. Geoana ii aduce la discutii pe consilierii britanici de la Penn, Schoen&Berland, care produc o analiza in care se spune ca PSD ar putea solicita Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Internelor, MAE si Ministerul Agriculturii.

PSD anunta din nou o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, iar Geoana vorbeste despre sarcinile viitorului guvern: „Organizarea euroalegerilor si configuratia bugetului pe 2008".

PSD se chinuieste pe tot parcursul lunii septembrie sa depuna motiunea de cenzura. Viorel Hrebenciuc anunta un „parteneriat pe sase ani cu PNL", idee care nu primeste nici un raspuns de la liberali.