Cum poate explica presedintele american lumii ca a bombardat facilitati de fabricare a armelor nucleare despre care propriile servicii de informatii spun ca nu exista?
Astfel, se pare ca lumea a fost scutita de o politica, ce ar fi putut fi la fel de inutila pe cat de distructiva. Intr-adevar, o actiune care ar putea foarte probabil sa garanteze faptul ca Iranul va obtine arme nucleare ar fi sa fie atacat. (La noua ani de la raidul israelian asupra reactorului irakian de la Osirak din 1981, Saddam Hussein mai avea doar un an pana la obtinerea unei bombe atomice).
Totusi NIE a ajuns la acest rezultat pe un drum ciudat. Orice persoana priceputa din punct de vedere tehnic stie ca drumurile catre energie nucleara civila si arme nucleare sunt identice - cu exceptia unor ultimi pasi destul de simpli. Partea dificila este obtinerea materialelor fisionabile - plutoniul sau uraniul imbogatit. Dupa aceasta orice natiune - sau grup terorist - poate face restul.
Energia nucleara are nevoie de combustibil format din uraniu slab imbogatit. Prin imbogatirea sa in reactoare civile se obtine uraniu inalt imbogatit. Pasul urmator - alaturarea unei cantitati suficiente pentru obtinerea masei critice si a exploziei - este simplu, schemele pot fi descarcate de pe Internet.
Partea dificila a construirii facilitatilor de imbogatire a uraniului este exact ceea ce fac acum iranienii, desi inca nu in cantitate suficienta pentru o bomba, care le-ar lua intre cinci si zece ani. Insa, dupa obtinerea capacitatii, mai raman doar pasii simpli.
Bineinteles, aceasta nu inseamna ca daca Iranul are capacitati adecvate, chiar va face o bomba. Insa capacitatea conteaza, nu intentia. Iranul ar putea face ca Japonia - care mentine facilitatile gata sa faca o bomba fara insa sa o faca. Ori, ca India in 1974, sa astepte o perioada lunga pentru ca apoi sa realizez un test atomic.
Cum a aparut aceasta confuzie? Un raspuns se gaseste in prevederile Tratatului de Neproliferare Nucleara, care interzice armele nucleare, nu si dreptul de a construi facilitati pentru energie nucleara, inclusiv dreptul de a imbogati uraniu. Astfel, tratatul permite semnatarilor sa obtina facilitatile necesare fabricarii bombei atomice.(...) Ne aflam intr-o situatie care aliniaza paradox dupa paradox. O posibila politica dezastruoasa - un atac militar asupra Iranului - a fost declansata printr-un raport de informatii prost interpretat. O intrebare este de ce Bush si Cheney s-au lasat tarati in aceasta situatie jenanta. Bush a spus ca a aflat de concluziile NIE cu doar o saptamana inainte de publicare - o declaratie care fie este falsa, fie releva un nivel de incompetenta dincolo de orice a fost suspectat pana acum.
Nimic din acestea nu mai conteaza acum. Obiceiurile administratiei Bush pentru falsuri au depasit inclinatiile agresive. Doctrina conform careia marile puteri detinatoare de arme nucleare incearca sa opreasca puterile mai mici de la a obtine arme nucleare prin forta sau amenintarea fortei - un fiasco in Irak, Coreea de Nord si acum Iran - a ajuns intr-un punct mort. Insa pericolul ca Iranul sa obtina arme nucleare este real si, posibil, in crestere. Ce lipseste este o politica fata de aceasta situatie.
Copyright: Project Syndicate, 2007
www.project-syndicate.org