Salariul mediu in Romania este estimat sa ajunga in 2010 in jurul valorii de 490 de euro, ceea ce inseamna un ritm de crestere a salariilor in perioada 2007-2010 sub jumatate din cel inregistrat in ultimii trei ani. Cele mai mari cresteri de salarii in 2010 vor veni din consultanta, agricultura si industria auto.

„Business Standard" analizeaza, pornind de la contextul prezent al pietei fortei de munca din Romania, tendintele si mutatiile care vor avea loc in orizontul anului 2010.

In prezent, piata romaneasca a fortei de munca este marcata de o serie de paradoxuri: avem o criza a fortei de munca la nivelul intregii tari, dar si una dintre cele mai mici rate ale ocuparii din UE; pe piata locala exista discrepante salariale majore intre top manageri si restul pesonalului din companii, capitol care situeaza Romania in rindul tarilor din America Latina. Analiza „Business Standard" este grupata in cinci teme de discutie: „Salarii", „Industrii afectate de deficit de personal", „Importul de muncitori straini", „Migratia la nivel de ma-nagement" si „Romanii care muncesc in afara tarii" si se bazeaza pe estimarile tuturor jucatorilor importanti de pe piata muncii - angajatori si patronate, specialisti in resurse umane, sindicate si autoritati - Ministerul Muncii si Comisia Nationala de Prognoza.

Cititi astazi in „Business Standard" la cit este estimat salariul mediu in 2010, ce domenii vor intra in topul cresterilor salariale in urmatoriii trei ani, cit va fi salariul fix si care va fi ponderea pachetului de beneficii.