Sectorul constructiilor a avut, dupa primele noua luni, o pondere de 8,4% in valoarea adaugata bruta, depasind pentru prima data ponderea detinuta de agricultura in formarea PIB, de 7,5%, a declarat presedintele Institutului National de Statistica (I
Sectorul constructiilor a avut, dupa primele noua luni, o pondere de 8,4% in valoarea adaugata bruta, depasind pentru prima data ponderea detinuta de agricultura in formarea PIB, de 7,5%, a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineag.
Serviciile raman principalul element de formare a PIB, cu o pondere in valoarea adaugata bruta de 55,8%, in timp ce industria reprezinta 28,3%.
In primele noua luni, constructiile au avut cel mai mare ritm de crestere dintre toate ramurile, cu un avans de 34,4%, contrabalansand evolutia slaba din agricultura, care a coborat cu 18,3%. In acelasi timp, serviciile au crescut cu 7%, industria cu 5,6%, iar impozitele nete pe produs au urcat cu 1,1%.
La cresterea PIB din primele noua luni, de 5,8%, contributia serviciilor de 3,4 puncte procentuale a fost egala cu aportul insumat al industriei si constructiilor, respectiv 1,4 puncte procentuale si 2 puncte procentuale.
Cresterea PIB-ului din constructii este cu aat mai remarcabila cu cat ea s-a realizat in conditiile in care sectorul se confrunta cu o acuta criza a fortei de munca, o parte importanta dintre muncitorii romani din vestul continentului fiind specializati in acest domeniu.

"Capsunarii" isi construiesc case
Desi contributia redusa din acest an a Agriculturii este conjuncturala, fiind determinata in mare masura de seceta iesita din comun din aceasta vara, ascensiunea PIB-ului aferent sectorului constructiilor nu este de neglijat, fiind rezultatul unei tendinte a economiei romanesti. Tendinta generata de reducerea corespunzatoare a ratelor dobanzilor bancare din ultimii ani, ca si de cresterea sistematica a intrarilor de valuta in tara trmise de muncitorii romani din afara granitelor. In acest sens este foarte sugestiv faptul ca suma cestor intrari de valuta este aproape egala cu cea a investitiilor totale din economia romaneasca, iar in ceea ce priveste constructiile de noi locuinte este la fel de relevant faptul ca jumatate dintre acestea sunt realizate in mediul rural, la fel cum o parte importanta dintre muncitorii romani au ca destinatie agricultura unor tari din vestul continentului.
Agricultura a micsorat dinamica PIB cu 1,2 puncte, in timp ce impozitele nete pe produs au avut un impact neutru, cu numai 0,2 puncte.Pe partea de utilizare, consumul final al gospodariilor populatiei ramane cu cea mai mare contributie la cresterea PIB, de 7,7 puncte, desi formarea bruta de capital a avansat cu 25,3% si a avut un aport de aproape 6 puncte procentuale. Consumul final al populatiei a crescut in noua luni cu 9,9%.Consumul final efectiv al administratiei publice a urcat cu 7,6%, insa contributia acestuia este redusa, de numai 0,7 puncte procentuale. Impactul cresterii puternice a consumului si formarii brute de capital a fost diminuat de aportul negativ al exporturilor nete, cu 8,6 puncte procentuale. Remarcabila este si contributia in crestere la crearea PIB a sectorului tertiar, aceasta fiind o caracteristica a economiilor capitaliste moderne din SUA, Europa de Vest si Japonia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.