IPO a fost suprasubscrisa de aproximativ 18 ori
Valoarea subscrierilor a fost de peste 1,1 mld. euro
Brokerii asteapta cresteri de minimum 30% in prima sedintaGradul ridicat de suprasubscriere in cadrul ofertei publice initiale lansate de Transgaz Medias a demonstrat gradul sporit de interes al investitorilor pentru anumiti emitenti, mai ales pentru cei noi, si a aratat ca, desi in ultimele luni lichiditatea BVB nu depasea, in medie, 20-30 de milioane de euro, de bani nu ducem lipsa.
Conform datelor preliminare oferite de Intercapital Invest, valoarea subscrierilor a fost de 3,9 miliarde de lei (1,11 miliarde euro), aproape de nivelul lichiditatii totale inregistrate la Bursa de Valori Bucuresti in ultimele patru luni, respectiv 4,1 miliarde de lei, oferta fiind suprasubscrisa de aproximativ 18 ori. Investitorii mari au subscris de 24,3 ori mai multe actiuni decat numarul de titluri oferite, valoarea cumulata a sumelor alocate ridicandu-se la 3,29 miliarde de lei (938 milioane de euro). Pe acest segment au fost oferite 706.430 de actiuni, insa totalul ordinelor de subscriere inregistrate arata o cerere de 17,17 milioane de actiuni. Micii investitori au subscris 3,19 milioane de titluri, de 6,77 ori mai multe decat cele alocate, valoarea cumulata fiind de 612,4 milioane de lei.
Cifrele nu sunt cele finale, acestea urmand a fi publicate in cursul acestei zile, dar desi unii brokeri sustin ca situatia s-ar mai putea schimba dupa finalizarea introducerii tuturor ordinelor, Laurentiu Ciocarlan, directorul departamentului de oferte primare din cadrul Raiffeisen Capital & Investments, a declarat ca nu vor mai fi schimbari semnificative.
"O poza finala a rezultatului subscrierilor o vom avea la finalul zilei de luni, urmand ca marti sa se efectueze tranzactia propriu-zisa. Situatia subscrierilor s-ar mai putea schimba, dar nu in mod semnificativ", a explicat Laurentiu Ciocarlan, citat de NewsIn.Brokerii apreciaza succesul si asteapta noi IPOSuma de 1,11 miliarde euro arata succesul ofertei, anticipat de aproape toti analistii. Premisele ce au dus la o asemenea reusita au privit atat situatia pietei, cat si profilul si domeniul de activitate al companiei, dar si lipsa unei concurente solide. "Oferta Transgaz s-a bucurat de un mare succes. Compania a meritat aceste subscrieri, a atras foarte mult interes din partea investitorilor. Avantajele sunt de ambele parti, atat pentru piata de capital, cat si pentru companie. In orice moment, un nou emitent, mai ales daca este atractiv, a atras mai multi investitori. In ceea ce priveste Transgaz, va reusi sa creeze rulaj, capitalizare, lichiditate, va atrage investitori, pentru ca s-a vazut ca sunt bani. Din punctul de vedere al companiei, sunt sigur ca va reusi sa obtina finantare, dar si imagine. Noi, brokerii, ne dorim mai multe oferte de acest gen, ne dorim astfel de companii atractive si interesante la BVB, pentru ca s-a demonstrat ca avem bani, avem si potential", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. "Aceste cifre au aratat ca a fost un interes foarte mare, exista investitori, mai mult, exista bani. Deci este un semnal bun, chiar daca el vine pe final de an, si in conjunctura externa in care bursele sunt volatile, sunt sigur ca va avea impact. Ma astept ca mare parte din sumele relocate sa reintre in piata, pe alti emitenti", ne-a explicat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.Chisu: Transgaz este un exemplu de succesEvolutia dupa listarea propriu-zisa nu poate fi comparata cu cea a Transelectrica, in primul rand deoarece in cazul de fata asistam la o premiera la BVB, tranzactionarea drepturilor de alocare. Dar brokerii se asteapta la cresteri de 30 de procente inca din prima sedinta.
"Ma astept la aprecieri semnificative ale companiei, de cel putin 30-40 de procente, desi, cu putin noroc, se poate si mai mult. Reusita ofertei publice initiale a companiei Transgaz este un exemplu de succes", ne-a mai declarat Chisu. "Transgaz va cunoaste o apreciere importanta, in jur de 30 de procente in prima zi de tranzactionare si peste 70% intr-un an de zile", crede Adrian Simionescu.
Oferta a animat investitori din diferite categorii. SIF-urile s-au numarat printre investitorii cei mai interesati de noua oportunitate de plasament. Patru SIF-uri au raportat, joi si vineri subscrieri in cadrul IPO Transgaz. Astfel, SIF5 a subscris joi transa maxima (706.430) de actiuni TGN destinate investitorilor mari, in valoare de 135,58 milioane lei. SIF3 a plasat 100 milioane lei, prin subscrierea a 521.050 de titluri. SIF1 a subscris 156.315 actiuni TGN, in valoare de 30 milioane lei, iar SIF2 a subscris 90.000 titluri - 17,27 milioane lei.
Daca situatia subscrierilor va ramane in jurul acestor date, investitorii mari vor primi aproximativ 4,11% din cat au subscris, in vreme ce micii investitori vor primi circa 14,78% din titlurile subscrise.
"Vinerea viitoare (14 decembrie), investitorii vor intra efectiv in posesia actiunilor Transgaz si a drepturilor de alocare atasate acestora. Daca totul va decurge conform planului, din 19 decembrie drepturile de alocare se vor tranzactiona la BVB. Tranzactionarea actiunilor Transgaz ar putea avea loc la inceputul lunii februarie", a mai spus Laurentiu Ciocarlan.
"Surplusul de bani rezultat in urma suprasubscrierilor vom incerca sa-l returnam in cel mai scurt timp. Conform prospectului, ne-am angajat sa inapoiem banii in zece zile de la decontare, dar trebuie sa tinem cont ca in aceasta oferta am avut peste 10.000 de clienti", a incheiat acesta.