"Mai vor spectatorii romani sa vada filme la cinematograf?" - este intrebarea la care s-a incercat un raspuns realist, prin organizarea caravanei "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Productia regizata de Cristi Mungiu, premiata anul acesta cu Palm
"Mai vor spectatorii romani sa vada filme la cinematograf?" - este intrebarea la care s-a incercat un raspuns realist, prin organizarea caravanei "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Productia regizata de Cristi Mungiu, premiata anul acesta cu Palme Da€™Or la Cannes, a fost proiectata in 15 orase din Romania in care nu mai exista sali de cinematograf, peste 18.000 de spectatori vizionand filmul. "Exista interes din partea publicului roman, dar numarul cinematografelor este extrem de mic", a concluzionat Cristi Mungiu. Prezent la proiectia documentarului "O luna cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile", impreuna cu realizatorul acestuia, Sorin Avram, regizorul a declarat ca este necesar sa se faca ceva acum, cand succesul filmului romanesc este inca "proaspat", pentru ca situatia cinematografiei autohtone sa poata fi schimbata. "Aceasta caravana nu a avut un fundament economic. Am organizat-o pentru a vedea daca romanii si-au pierdut placerea de a veni la cinema sa vada un film sau nu", a spus Mungiu.   CONCLUZIE. "In ultima vreme ne-am bucurat, ne-am imbratisat, ne-am felicitat si ne-am simtit foarte mandri vazand cata atentie se da Romaniei in urma succeselor cinematografice. S-au organizat zeci de saptamani de film romanesc in toate colturile lumii. Cumva, traim cu senzatia ca acest lucru va continua sa se intample de la sinea€¦ In tot acest timp insa nu am progresat cu nimic in incercarea de a retrezi interesul spectatorilor romani pentru vizionarea filmului in sala, de a stimula aparitia unor sali de cinematograf civilizate. Ne trebuie un plan, o structura, o viziunea€¦ ne trebuie acum", a declarat cineastul.   TRIST. Mungiu a mentionat ca problema distributiei de film in Romania ramane una stringenta: "Suna oarecum caraghios, in strainatate, cand spun ca sunt regizorul, scenaristul, producatorul si distribuitorul filmului", a mai declarat regizorul Cristian Mungiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.