Interpretul rolului principal din lungmetrajul multipremiat al lui Cristi Puiu va fi inmormintat marti, la ora 13.00, in cimitirul central din Tirgu-Mures.

Astazi, intre orele 11.00 si 14.00, trupul neinsufletit al actorului Ion Fiscuteanu va fi depus in foaierul Teatrului National din Tirgu-Mures, pe scena caruia a interpretat peste 60 de roluri, potrivit NewsIn.

Nascut pe 19 noiembrie 1937 la Sinmihaiu de Cimpie, in Bistrita-Nasaud, Fiscuteanu ar fi implinit in 2008 patru decenii de activitate pe scena acestui teatru, unde s-a remarcat in roluri de-ale lui Caragiale, dar si in montari dupa piesele lui Eugene Ionesco, Shakespeare, Eugene O'Neill, Arthur Miller, Cehov si ale lui Dario Fo. Celebritatea i-a adus-o rolul din „Moartea domnului Lazarescu", pentru care a fost premiat cu „Lebada de Aur" la Festivalul de la Copenhaga.

Colegii de breasla regreta pierderea suferita. "Imi pare nespus de rau. E pacat de orice om care se stinge, dar durerea e cu mult mai mare cind moare un mare artist. Eu l-am cunoscut mai indeaproape pe Ion Fiscuteanu in timpul celor 34 de nopti de filmare la «Moartea domnului Lazarescu"», dar il vazusem de-a lungul anilor in foarte multe filme", declara actrita Luminita Gheorghiu. Ea precizeaza ca "Mi-l amintesc mai ales in calitate de "pacient". Ii spusesem inca de la inceput: «Domnule Fiscuteanu, eu am sa ma adresez dumneavoastra cu numele de Lazarescu pentru a ne obisnui cu relatia aceasta pacient-asistent medical». Si, chiar si in pauze, stateam linga el si-l intrebam: «Domnule Lazarescu, aveti nevoie de ceva, de apa, de un sandvis? ». Rugam costumiera sau machioza sa-i aduca ce ii trebuie. Aveam grija de el, exact ca de un pacient. Iar el, care era un om extrem de vesel si de tonic, accepta conventia noastra, pentru binele filmului. Am rimat foarte bine unul cu celalat, cred ca am mai fi putut face multe alte «parteneriate» de succes. Intre noi s-a creat un flux de incredere si respect si cred sincer ca ne potriveam. Eu sint doar o colega care il regreta imens, dar publicul este cel care l-a iubit cel mai mult. Ne adunam rind pe rind cu totii dincolo si poate, daca vrea Dumnezeu, vom face teatru si film si pe lumea cealalata", spera Gheorghiu.

"Bunul meu prieten, Ion Fiscuteanu, este unul dintre multii colegi care s-au stins in ultima vreme. El apartinea unei generatii de actori care facea teatru adevarat, pentru redescoperirea fiintei, nu «galagie», ca acum. Din pacate, nu vin din urma colegi tineri care sa-i inlocuiasca pe acesti mari actori. Azi nu mai ies de pe bancile scolii actori si regizori, ci doar «ispravi» care fac zgomot si spun vorbe goale. Fiscuteanu era un actor fara egal, nu avea corespondent decit pe sine insusi. S-a stins o mare valoare a teatrului si filmului romanesc, un artist unic ce nu va putea fi niciodata inlocuit", declara pentru Cotidianul actorul Dorel Visan. Colegul sau de breasla, Florin Anton, actor la teatrul de Comedie, invoca amintiri mai vechi: "Am lucrat cu Ion Fiscuteanu la filmul «Emisia continua», in regia lui Dinu Tanase. Am stat aproape o luna intr-un sat din judetul Cluj, Bontida, unde filmam la castelul unui grof. Ion Fiscuteanu era un excelent coleg, mereu pus pe saga. Era un paradox. Un actor extrem de serios, dar, imediat cum se termina filmarea, incepea show-ul. Ne facea tuturor farse. Avea un umor tipic ardelenesc. Era un minunat partener si de scena, si de sprit. Ne prindeau zorile facind filosofie la un pahar. Era un om datator de bucurie, ca o ploaie usoara de vara. Dumnezeu sa-l odihneasca. Dar cred ca din cer el ne face acum cu ochiul", presupune Anton.

In aceasta seara, de la ora 20.45, TVR 1 va difuza filmul „Moartea domnului Lazarescu", apogeul carierei lui Ion Fiscuteanu.

Filmografie:

"Bolondos vakáció", 1968 "Fructe de padure", 1983 "Acordati circumstante atenuante?", 1984 "Glissando", 1985 "Emisia continua", 1985 „Din prea multa dragoste", 1985 "Iacob", 1988, "Cintec in zori",1988 "Undeva in est", 1991 "Balanta", 1992 "Turnul din Pisa", 1992 "Timpul liber",1993 „Cel mai iubit dintre paminteni", 1993 „Asfalt Tango", 1993 „Prea tirziu", 1996 "Mariana", 1998 "Zapping", 2000 "Turnul din Pisa", 2002 "Ajutoare umanitare", 2002 "Sindromul Timisoara – Manipularea", 2004 "Moartea domnului Lazarescu", 2005