Evolutia de saptamana trecuta a leului a fost una asemanatoare cu precedentele din noiembrie, in care fluctuatiile cursului au fost dese, intre 3,5078 si 3,5463 lei. Pentru perioada urmatoare este de asteptat ca leul sa se intareasca fata de euro. Di
Evolutia de saptamana trecuta a leului a fost una asemanatoare cu precedentele din noiembrie, in care fluctuatiile cursului au fost dese, intre 3,5078 si 3,5463 lei. Pentru perioada urmatoare este de asteptat ca leul sa se intareasca fata de euro. Din punctul de vedere al factorilor externi, aceasta prognoza se bazeaza pe faptul ca sentimentele de aversiune ale speculatorilor s-au redus simtitor, dupa ce Administratia americana a anuntat o serie de masuri de sprijinire a segmentului imobiliar, in primul rand cel al creditelor ipotecare, iar secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a afirmat ca a avea o moneda puternica este in interesul tarii, valoarea ei reflectand "puterea pe termen lung" a economiei americane. Pe de alta parte, o eventuala scadere a dobanzii de politica monetara americane, de la 4,50 la 4,25%, va impinge speculatorii spre pietele emergente, loc unde pot obtine randamente mai mari.
Dintre factorii interni care vor contribui la aprecierea leului in fata se afla intrarile mari de cash la nivelul caselor de schimb valutar de la romanii care muncesc in strainatate, care in opinia BNR vor depasi 1 miliard de euro.
La aceasta se adauga sentimentul pozitiv al investitorilor straini fata de evolutia cresterii economice, dupa ce INS a anuntat ca PIB estimat in trimestrul III din 2007 a fost de 111,34 miliarde lei, in crestere, in termeni reali, cu 5,7% fata de acelasi trimestru din anul 2006.
In primele noua luni, PIB-ul a fost de 266,59 miliarde lei, in crestere cu 5,8% fata de perioada similara din 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.