Leonardo Da Vinci e posibil sa fi fost arab, sustin o serie de oameni de stiinta care au studiat amprenta unuia dintre degetele artistului, imprimata pe unul dintre tablourile sale. Amprenta, apartinand degetului aratator al lui Da Vinci, a fost des
Leonardo Da Vinci e posibil sa fi fost arab, sustin o serie de oameni de stiinta care au studiat amprenta unuia dintre degetele artistului, imprimata pe unul dintre tablourile sale. Amprenta, apartinand degetului aratator al lui Da Vinci, a fost descoperita de catre cercetatorii de la Universitatea Chieti, dupa cautari care au durat mai bine de trei ani. Profesorul Luigi Capasso, antropologul care a condus echipa, a declarat ca modelul amprentei lui Da Vinci este foarte intalnit in Orientul Mijlociu. "Aproximativ 60% din populatia Orientului Mijlociu are aceeasi structura a amprentei digitale", a declarat acesta. Acesta descoperire va da si mai multa credibilitate teoriei conform careia mama lui Da Vinci, Caterina, a fost o sclava care a venit in Toscana de la Istanbul.

"Detinem documente care sugereaza ca ea ar fi fost din Orient, ori cel putin nativa din zona mediteraneana", a declarat Alessandro Vezzosi, un expert in ceea ce-l priveste pe geniul Renasterii, si directorul muzeului din orasul natal al acestuia. "Ea nu a fost o taranca din Vinci. Mai mult, numele sau era Caterina, care era foarte popular printre s clavii din Toscana la acea perioada". Descoperirea amprentei lui Da Vinci a venit la capatul a trei ani obositori, in care cercetatorii au parcurs 52 de manuscrise si lucrari ale artistului. Folosind cea mai noua tehnologie de scanare, echipa a gasit mai mult de 200 de amprente, insa doar un singur specimen perfect, pe tabloul "Doamna cu hermina", aflat la Muzeul Czartoryski din Cracovia, Polonia. Nu toate amprentele lasate in respectivele documente apartineau din Da Vinci, multe dintre acestea fiind ale discipolilor sai ori ale oamenilor care le-au rasfoit, a explicat Capasso. Da Vinci manca de multe ori in timp ce lucra, astfel ca multe dintre amprente sunt pe baza de mancare, astfel ca cercetatorii ar putea descoperi si ce fel de regim alimentar avea artistul. De asemenea, amprenta a fost folosita si pentru a identifica inca doua tablouri care ar putea apartine lui Da Vinci, valoarea acestora putand ajunge la aproape 100 de milioane de euro, daca se dovedesc originale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.