Kosovo isi va declara independenta de Serbia "mai devreme" de luna mai si nu inainte ca Uniunea Europeana sa recunoasca acest statut, au declarat responsabilii kosovari.

Ei au inceput ieri tratativele cu partenerii lor occidentali pentru
Kosovo isi va declara independenta de Serbia "mai devreme" de luna mai si nu inainte ca Uniunea Europeana sa recunoasca acest statut, au declarat responsabilii kosovari.

Ei au inceput ieri tratativele cu partenerii lor occidentali pentru a le cere sa recunoasca independenta provinciei, informeaza Reuters. "Kosovo si poporul din Kosovo au urgent nevoie de claritate in ceea ce priveste viitorul lor. Institutiile din Kosovo vor da aceasta claritate foarte curand. Nu exista un termen-limita (pentru declararea independentei), dar cu siguranta Kosovo nu va astepta foarte mult", a declarat, pentru Associated Press, Skender Hyseni, purtatorul de cuvant al echipei de negociatori din Kosovo.


ETAPE. Provincia, care apartine formal de Serbia, este administrata de ONU si NATO din 1999, cand atacurile aeriene ale fortelor NATO au pus capat represiunii sarbe la adresa etnicilor albanezi separatisti. Serbia insista ca autonomia de care se bucura Kosovo sa ramana parte a teritoriului sarb, iar Rusia ameninta ca va bloca demersurile privind obtinerea independentei la nivelul Consiliului de Securitate al ONU. Dupa declararea independentei, ar urma o perioada de tranzitie de 120 de zile, timp in care SUA si Europa vor avea timp sa recunoasca noul stat, iar ONU sa predea administrarea provinciei Uniunii Europene, aminteste Rompres.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.