Apa cu bucati de gheataa€¦ Nu va ganditi la canicula si la un pahar racoritor! Apa cu bucati de gheata am vazut noi joia trecuta timp de vreo 10 minute, cat am inaintat cu masina pe "strazile" din "cartierul" romilor. Ne temeam ca nu mai aj
Apa cu bucati de gheataa€¦ Nu va ganditi la canicula si la un pahar racoritor! Apa cu bucati de gheata am vazut noi joia trecuta timp de vreo 10 minute, cat am inaintat cu masina pe "strazile" din "cartierul" romilor. Ne temeam ca nu mai ajungem pe uscat.


Am iesit pana la urma din marea balta si-am reusit sa lasam masina in cel mai uscat loc din "Cartierul Livada". Daca te gandesti ca denumirea are vreo legatura cu realitatea, iti poti imagina un loc cu verdeata, unde nu e nici intristare, nici suspin... dar legatura lui cu realitatea este de fapt cu istoria. Pentru ca acolo era pe vremuri o frumoasa livada. Acum a stat - cum zice poetul. S-a terminat cu pomii si au venit romii. Care s-au asezat pe locul cu pricina si incearca sa traiasca. Doar ca nu prea-i ajutaa€¦ livada cu mult noroi in care isi au casele. In schimb, au placute nou-noute ale strazilor, cu nume de care etnicii sunt mandri: Stefan Banica, Violonist Ion Voicu etc.


SPOITORII DIN LIVADÃ. "Trebuie sa-ntelegeti ca la noi, cand iese soarele, se topeste asfaltul. Asteptam sa dea inghetul, sa se-ntareasca!", ne-a explicat, razand de dupa un gard, un rom care se amuza vazandu-ne cum inaintam prin noroiul moale care ne trecea de glezne. Imediat a fost completat de un "concitadin" (pentru ca, macar teoretic, ei traiesc intr-un oras, iar spatiul fara strazi si fara canalizare este un cartier!): "Noi traim cum a zis si domnua€™ Cioroianu: ca-n Sahara! Nu apartine de Primaria Calarasi. Apartine de Sahara, de unde a spus domnua€™ Cioroianu!". Ne-am dat seama ca spoitorii din Livada Calarasilor il iubesc mult pe domnua€™ Cioroianu. "Am fost in strainatatea€¦ si-n munti are curent! Domnua€™ primar, inainte de votare, baga cate putina piatra aici si-atat", ne-a aratat altul, cu degetul spre singura portiune mai ridicata din toata asezarea, un fel de centru al satului-cartier. Si-au continuat sa-si spuna pasul: "Isi face lectiile la lumanare, la lampa! N-avem curent. Cum sa trimiti copiii la scoala prin noroiua€™ asta? Ca n-are ce manca! Sta trei-patru familii intr-o casa si ce sa le dai sa manance, ca e amarati...".


HARNICI IN ITALIA. Cu toate astea, am vazut cateva zeci de case care nu aratau rau deloc. Romii spoitori din "livada" au venit din Italia cu bani si si-au construit case. Ba se si vede ca s-au luat la intrecere in culori sofisticate, termopane in diverse forme, usi metalice, jaluzele verticale asortate cu peretii exteriori si ornamente florale din tabla pe acoperis, specifice culturii lor contemporane. Cand am trecut la discutii mai serioase, despre "locul de munca" din Italia, am aflat ca: "Am alergat cinci ani sa fac casa asta la copii. De ani de zile tot repar. Ce-am facut? Am cersit, am muncita€¦ la cartofi, pe santiera€¦ ce-am facut toti!". Desi s-au ridicat multe case in care se poate spune ca romii traiesc in conditii decente, spatiul tot le este insuficient. Sunt cate trei-patru familii intr-o casa, iar copiii si nepotii se inmultesc de la un an la altul. Cei care-au "prins pontul" prea tarziu n-au mai apucat sa-si termine sau nici macar sa-si inceapa constructia. S-au speriat de furia italienilor declansata dupa evenimentele de luna trecuta si s-au intors in "livada". Fara case si fara bani...


EU SUNT LIDERUL! Cu o saptamana inainte de "descinderea" in cartierul cu pricina am stat de vorba cu cei trei lideri ai romilor din Calarasi: domnul Pitigoi, consilierul primariei pe problemele romilor, care nu a putut sa ne insoteasca in "livada" din cauza unei sedinte, domnul Memet, presedintele Partidei Romilor din Calarasi, care ne-a fost ghid prin toate baltile si noroaiele in care ne-am scaldat joi, si domnul Iancu, liderul. Nu bulibasa, pentru ca: "Bulibasa a murit si-a venit acum liderul... stiti cum e... Deci liderua€™ e bulibasa!", ne-a explicat el. Nici pe domnul Iancu nu l-am gasit joi, pentru ca: "E plecat in Italia. Are putina treaba", ne-a explicat presedintele Memet. Dar cu o saptamana inainte am reusit sa stam de vorba cu toti cei trei reprezentanti si sa le ascultam nemultumirile. Strazi asfaltate, canalizare, curent electric. Dar nu e nici scoala, nici dispensar sau spital. Iar copiii care traverseaza calea ferata ca sa se duca la scoala sunt permanent in pericol. Romii mai sunt nemultumiti si pentru ca au concesionat terenuri, iar acum considera ca au de platit prea mult. Si spun ca Primaria nu-i ajuta cu nimic, iar Primaria de la Napoli a vrut sa le dea bani sa-si construiasca aici case, dar pana la urma n-a mai dat nimic...


NAPOLI N-A DAT BANI. Cand am auzit ca orasul Calarasi este infratit cu Napoli, adica orasul in care s-au dus cam 5.000 de romi din 12.000 cati sunt cu totul in oras, parea ca ei ar fi determinat infratirea. Totusi, nu e asa! Primarul spune ca asta s-a intamplat datorita numarului mare de investitori italieni care au venit de la Napoli la Calarasi. Si asa s-ar fi nascut prin 2005 si discutia intre cele doua primarii pentru sprijinirea financiara a romilor, ca sa ramana in cartierele lor. "Am facut un contract cu primaria de la Napoli, sa le refacem doua blocuri devastate dupa revolutie. Era un contract de vreo 500 de mii de euro, dar n-am reusit sa-i primim. De facut, tot noi le-am facut, cu forte proprii, si le-am dat lor", ne-a explicat, intr-o discutie separata, primarul Nicolae Dragu. Cat despre curentul electric si noroiul de pe ulite primarul spune ca: "E adevarat ca n-au curent electric, pentru ca nu si-au facut autorizatie de constructie. Au construit ilegal, fara autorizatie, fara nimic si stiti ca fara autorizatie nu se poate da. Si nu vor sa plateasca". Totusi, romii sunt nemultumiti si spun ca autoritatile nu-i ajuta.


E VINA AUTORITÃTILOR! Cei trei lideri ne-au mai explicat ca tragedia celor din Italia a fost posibila tot din vina autoritatilor: "Autoritatile din Napoli, in primul rand! Ca au acceptat sa-si faca campurile. Sub pod, in balarii, pe unde le-au facut. Daca nu-i accepta, oamenii pleca. Au ocolit toata Italia sa gaseasca un loc sa faca campuri. Unde nu i-a lasat, a plecat oamenii. Aicea, si sa va spun eu, italienii, mai ales napolitanii, au acelasi comportament ca noi. Si idei, si stilul lor de viata, si cultura este exact ca la romi", spunea liderul, enervat de situatie. "Am pus cu doi ani inainte problema. Am spus dinainte: domne, vor pleca toti de-aici in afara. Toti infractorii pleaca. Deci si acolo vom avea probleme. Luati masuri sa-i ajutam, sa-i integram aicea! N-a luat nimeni masuri. Ca afara cine pleaca? Cei care sunt puturosi si nu vrea munca cinstita. Pe urma atrag si pe altii, ca a vazut ca face bani usor. Si cei cinstiti, si cei care au avut serviciu si-au lasat serviciul si s-au dus sa faca bani acolo mai usor. Daca stopau aceasta migratie acum doi-trei ani, nu se intampla asa ceva", a mai spus el, sustinut de ceilalti doi. Ei mai spun si ca ar vrea sa fie integrati cu adevarat, ca pe timpul lui Ceausescu. Atunci nu aveau cartiere separate si li se dadeau locuri de munca, iar copiii se puteau duce la scoala.


ROMI AICI DE MILIOANE DE ANI! Foarte suparati pe cei care-au spus ca ei nu sunt romani, cei trei reprezentanti ai romilor de la Calarasi ne-au explicat cum sta treaba: "In limba noastra, romani, spune ca noi suntem romi aici de milioane de ani! Romii adevarati, aia sunt din Imperiul Roman. Sa nu-mi spuna mie cineva ca a venit din India. Din limba noastra de milioane de ani am mostenit cuvantul asta de rom. Nu poaa€™ sa-mi spuna mie cineva acum... Si sa stiti ca cuvantua€™ rom este inaintea Romaniei. Deci Romania se stie ca s-a facut o data cu razboiua€™ ala a lua€™ Traian, iar noi vorbeam deja limba romani mai inainte. De ce n-a ramas Romania Dacia, ca sa nu se implice cu noi, cu romii? Deci, daca romii se duc in Italia, se-ntorc acasa. Nu numai romii, si romanii. Deci o data cu acel imperiu, cand a castigat... si romanii se duc acasa, ca si dumneavoastra aveti sange de italian".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.