Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a convocat vineri, 6 decembrie 2007, presa de toate culorile pentru a anunta infirmarea urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu. Decizia de infirmare a urmaririi penale de catre Procurorul general al Romaniei n-are nimic iesit din comun. Avocatii fostului presedinte au atacat Rezolutia de incepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din 13 iunie 1990 invocand grave ilegalitati comise de Dan Voinea. Procurorul general a cercetat dosarul si a constatat grave incalcari ale normelor de procedura, ba chiar si ale legii. Ca iesit din comun poate fi considerat gestul Laurei Codruta Kovesi de a face din decizia sa pretextul unui intreg carnaval mediatic.


Iesit din comun, desigur, intr-o tara normala, ajunsa si ramasa in hotarele civilizatiei europene. Romania nu e insa o tara normala. E tara lui Traian Basescu, in care justitia se face la televizor, cetatenii sunt condamnati in direct, in fata camerelor de luat vederi, iar procurorii au drept indrumator al activitatii lor nu Codul Penal si Codul de Procedura Penala, ci trusturile de presa la care actionar spiritual principal e Traian Basescu. In consecinta, intuind ca decizia sa va starni reactia unor grupulete zise si organizatii ale societatii civile si a unor naimiti, zisi si analisti, Laura Codruta Kovesi a simtit nevoia unei justificari publice a deciziei sale. Momentul trece insa dincolo de aprecierea, iesit din comun, pentru a deveni, de science-fiction, prin initiativa Procurorului General de a se lansa intr-un veritabil rechizitoriu la adresa lui Dan Voinea, procurorul care a semnat in 19 iunie 2007 Rezolutia de incepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din 13 iunie 1990. Laura Codruta Kovesi a trecut in revista lungul sir de ilegalitati la care s-a dedat procurorul Dan Voinea in efortul sau de a-l trimite in judecata pe fostul presedinte sub acuzatia de complicitate la omorarea a doua persoane in noaptea de 13 spre 14 iunie 1990. Ar fi fara rost sa le transcriem aici principalele elemente ale rechizitoriului avansat de Procurorul General al Romaniei. Ne vom multumi sa facem o singura precizare, absolut necesara dupa ce am luat cunostinta de reactiile la conferinta de presa de vineri, 6 decembrie 2007.


Laura Codruta Kovesi a anuntat ca a depus o plangere la CSM pentru a se dispune efectuarea unei anchete in cazul Dan Voinea. Duduia Laura Codruta Kovesi, desi Procuror, are o inima de femeie. Altfel spus, o inima dispusa la concesii din mila fata de un barbat. Din spusele domniei sale se vede clar ca Dan Voinea n-a comis greseli de procedura, ci grave ilegalitati. Nu e vorba, asadar, de stangacii comise de un incepator, ci de ilegalitati facute cu buna stiinta de un initiat. In toata tevatura starnita de Declaratia Procurorului General s-a omis, cu sau fara buna stiinta, un adevar: Dan Voinea nu e nimeni altul decat Procurorul consemnat de toate enciclopediile lumii drept exemplu de magistrat sinistru in Procesul Ceausescu din 25 decembrie 1989. Nu i-a fost prea greu sa comita gravele ilegalitati in cazul Ion Iliescu. Avea deja experienta gravelor ilegalitati in cazul Ceausescu.


Despre procesul Ceausescu s-au scris mii de pagini. Cele mai multe menite a arata ca regimul instalat dupa caderea lui Ceausescu a debutat printr-unul dintre cele mai sinistre procese staliniste din istorie. In numarul din 3 mai 1990, sub titlul Parodia unui proces, scriam in Zig-zag magazin plecind de la difuzarea la TVR a versiunii cvasi-integrale integrale a momentului din 25 decembrie 1989: "Credeam ca versiunea ne va convinge definitiv, prin sporul de date, de vinovatia Ceausestilor. Iata insa ca aceasta versiune cvasi-integrala n-a adus nimic nou. Ne dam seama acum, stupefiati, ca procesul s-a desfasurat exact asa cum l-am vazut in decembrie. Cu un judecator pus pe insultarea inculpatilor, inlocuind textul juridic precis cu un discurs propagandistic ceausist, cu un procuror total ignorant la capitolul probe, el insusi sa afle de la inculpati argumente pentru a cere condamnarea la moarte, cu niste avocati dezgustatori in aroganta lor nejustificata (...) Esenta democratiei consta in garantia ca indiferent cine ar fi inculpatul, ca oricat de mari ar fi crimele comise de acesta, el are dreptul la respectarea tuturor normelor legale." Procurorul era Dan Voinea. In decembrie 1989, Dan Voinea mai avea o scuza. Dupa 18 ani, in 2007, in Romania membra a Uniunii Europene, Dan Voinea n-are nici o scuza. Desigur, si acum a actionat la comanda Jupanului din fruntea tarii. Insa daca atunci, in decembrie 1998, mai putea fi iertat de bazaconiile pe care le insira in Rechizitoriu, acum, in 2007, domnia sa nu poate fi iertat.

Gestul Procurorului General de a dezvalui gravele ilegalitati comise de Dan Voinea din nevoia de a fi sluga merita salutat. Prin acest gest nu atat lui Ion Iliescu i s-a facut dreptate, cat lui Nicolae Ceausescu.