Viata lui Bernd Bilal este legata strict de bicicleta, care i-a facilitat plecarea ilegala din tara, dar l-a si ajutat sa se realizeze in viata


DORINTA. Imediat dupa razboi, oriunde in tara era saracie mare. Nici Constanta nu facea e
Viata lui Bernd Bilal este legata strict de bicicleta, care i-a facilitat plecarea ilegala din tara, dar l-a si ajutat sa se realizeze in viata


DORINTA. Imediat dupa razboi, oriunde in tara era saracie mare. Nici Constanta nu facea exceptie de la regula, privatiunile de tot felul devenind un lucru cotidian pentru oricine. La fel era si in familia Bilal, una de turci, stabilita pe malul marii, acolo unde comunitatea era foarte puternica. Nascut pe 1 septembrie 1949, micul Gheroghe Bilal s-a confruntat , si el, cu vicisitudinile vietii, inca de mic. Dar, peste toate greutatile, un lucru si-l dorea cu mare ardoare: o bicicleta. Atunci cand vedea vreuna, ochii ii sticleau.


DESTINUL. Se vedea intro cursa, cu capul aplecat pe ghidon, alaturi de alti rutieri si cistigind o intrecere. Dorinta micului turc s-a transformat in realitate o data cu aparitia sectiei de ciclism de la Constanta, condusa de antrenorul Dumitru Constantin. Au venit primele antrenamente, au urmat concursurile si viata era parca mai roz. Dar numai la suprafata, caci singele aprins al micului Gigi Bilal nu vroia sa accepte, in nici un fel, ingradirea comunista, isi dorea libertatea deplina, posibilitatea de alege singur destinul.


EXILUL. Selectionat in echipa nationala de juniori a prins o competitie in Turcia si dus a fost."Tara semilunei" il atrasese tot timpul, motiv pentru care s-a pierdut in Bazarul din Istanbul si a spus adio "raiului" din tara. In Turcia a alergat pentru echipe de ciclism din Ankara si Istambul vreme de un an si jumatate, dupa care a hotarit ca este timpul marii evadari. A plecat in Italia, la Milano, unde a facut ciclism 3 ani. In acea perioada, Italia era destul de saraca, tara fagaduintei era Germania federala, iar acest lucru nu putea scapa dorintei de realizare a tinarului Bilal, care a ajuns la Frankfurt, la clubul de ciclism din localitate, in 1975.


NEAMTUL.O data cu stabilirea pe teritoriul Germaniei si-a schimbat prenumele, devenind Bernd. Marca germana era la mare cautare in toata lumea, motiv pentru care Bernd Bilal a decis sa lase ciclismul deoparte si sa intre in afaceri. Cu banii strinsi din cursele la care participase a luat in antrepriza o benzinarie, ulterior a preluat-o intergal. Si-a dezvoltat afacerile, a intrat in comertul cu piese auto, magazin en- gross, atelier de reparatii, vopsitorie auto. Cu timpul la Offenbach si-a deschis un restaurant cu specific romanesc de 200 locuri, plus inca 150 pe terasa. Aici, in decursul timpului, au cintat multi solisti cu renume ai scenei romanesti.


CLUBUL. Dupa revolutie, s-a miscat rapid, a revenit in tara cu masini la mana a doua si a deschis primul magazin cu piese auto straine din Bucuresti. Afacerile continua si astazi, atat in Germania, cat si in Romania.De altfel, la putina vreme dupa revenirea in tara, Bilal a infiintat primul club de ciclism privat, la care au activat ciclisti cu renume ai vremii:Vasile Mitrache, Sergiu Oprescu, Petre Santa, Valentin Buduroi, Florin Privache, Lucian Boari, toti pregatindu-se sub conducerea celui care ii fusese antrenor la Constanta, Dumitru Constantin. Cu aceasta echipa, Club Ciclism Bilal, a avut prestatii bune si foarte bune la curse interne si internationale.



TROFEUL. Bernd Bilal nu s-a implicat numai la propria echipa, dar a si organizat doua competitii cu participare internationala, "Trofeul Bilal", cu peste 100 de ciclisti la start. Pentru prima data, rutierii au stiut pentru ce alearga, in fata plutonului, pe o platforma, fiind expusa masina care i-a revenit invingatorului.Toata caravana a numarat circa 200 de persoane, traseul ales fiind:Bucuresti-Slobozia-Tulcea-Constanta.Totul a culminat cu un mare spectacol la Teatrul de Vara din Mamaia la care au participat toti artistii care se aflau pe malul marii in acel moment. Printre ei, Ion Dichiseanu, Simona Florescu,Cornel Constantiniu, Mihai Constantinescu, Anastasia Lazariuc, Cezara Dafinescu, Jean Constantin, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Romica Tociu si Cornel Palade, numerosi interpreti ai melosului popular, plus manechinele de la Casa Venus.


IMPRESARUL.Tot in aceasta perioada, Bilal a infiintat si firma de impresariat Bilart, care a organizat foarte multe spectacole in Romania si Germania pentru Dan Spataru, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Jean Constantin, Romica Tociu , Cornel Palade, Irina Loghin. Un fapt inedit l-a reprezentat participarea extraordinara la editia a doua a "Trofeului" a celebrului rutier Gigi Dumitrescu, in virsta de 56 de ani, stabilit in SUA, care a venit special pentru aceasta cursa. Aflat intro forma fizica de invidiat, el a tinut pasul, pe o caldura torida, cu mai tinerii sai colegi, si numai neatentia unui rutier bulgar, care l-a darimat pe sosea, l-a facut sa abandoneze.


SPONSORUL. Dupa o intrerupere de noua ani, editia a 44 a Turului ciclist al Romaniei a revenit unui rutier roman, este vorba de dinamovistul Dan Anghelache. Interesant este faptul ca, cu putina vreme inainte de acest eveniment sportiv, Bernd Bilal a devenit sponsor principal al ciclistilor din Stefan cel Mare. Din acest motiv, la finalul competitiei, la Botosani, el l-a recompensat pe Anghelache cu suma de 10000 lei(100 de milioane vechi). Cum si in clasamentul pe echipe a cistigat tot Dinamo, revenirea lui Bilal in ciclismul autohton pare a fi de bun augur, el avind de gand sa revigoreze aceasta disciplina olimpica atat de grea, atat de frumoasa si atat de prost platita pina acum. Ei bine, tocmai la acest capitol vrea sa umble Bilal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.