Omul lui Fenechiu s-a declarat victima dictatorului Basescu si a promis ca se va intoarce sa definitiveze reforma din Justitie. De unde reiese ca nu e suficient sa fii obraznic, iti mai trebuie si putin creier.

Tudor Chiuariu a fost retras de la post. Oficial, pupilul lui Fenechiu paraseste Ministerul Justitiei prin demisie. Practic, in spatele acestui act unilateral sta o intreaga algebra de calcule politice. Tinarul maur liberal trebuia sacrificat si nu s-a stat pe ginduri. Nu ca a cerut-o Basescu. Si nici ca a strimbat din nas Bruxelles-ul. Doar s-a vazut cit de sensibili sint liberalii la criticile Occidentului. Exemplificare: atacat in dubla lui calitate, de mostenitor al lui Adrian Nastase in fruntea Camerei si de nepot al cominternistei Gisela Vass, Bogdan Olteanu a dat de pamint cu ambasadorul SUA la Bucuresti. Taubman isi manifestase ingrijorarea fata de modificarea Codului de procedura penala in sensul protejarii infractorilor, iar tinarul vlastar liberal si-a revarsat generatiile de minie proletara pe intregul sistem democratic american. Asta este o alta poveste, dar care vorbeste despre acelasi PNL, aceasta pepiniera a „tinerilor obraznici", daca ar fi sa preluam, partial, formula pe care Basescu i-a aplicat-o lui Chiuariu. In varianta completa, seful statului folosea si termenul „mafiot".

Pina cind va stabili Justitia daca Traian Basescu a avut sau nu dreptate, pentru partid Chiuariu ramine un baiat bun. Care, iata, primeste si un cadou: posibilitatea de a demisiona. Pentru un premier ca Tariceanu - care atunci cind a fost nevoie sa-si apere imaginea s-a descotorosit chiar si de un ministru precum Mihai Razvan Ungureanu -, favoarea pe care i-o face lui Chiuariu este uriasa. Acesta nu este schimbat pentru incompetenta pe care a probat-o cu virf si indesat, ci este lasat sa se intoarca, demn, la firmele lui Fenechiu. Adica, de unde provine.

Acum se vede cit a contat faptul ca tinarul kamikaze liberal si-a facut datoria fata de cei care l-au trimis acolo. Sa ne aducem aminte doar de ordonanta prin care a fost desfiintata comisia de la Cotroceni. Un act care astazi s-a dovedit ca era neconstitutional, dar care le-a oferit liberalilor posibilitatea de a-si face campanie electorala, sa spunem, fara catuse.

Totusi, in politica nu este suficient sa fii obraznic, mai ai nevoie si de putin creier: Chiuariu a ratat magistral iesirea din scena. In discursul care a insotit anuntul ca va demisiona, omul lui Fenechiu a incercat sa se prezinte drept o victima a dictatorului Basescu. „Pe 25 noiembrie, spune Chiuariu, romanii au spus raspicat ca nu doresc un regim de mina forte in Romania. Romanii isi doresc libertate! Libertatea de a alege, libertate de initiativa, libertati civile. Sint valorile pe care eu si Partidul National Liberal le pretuim si le promovam". Cit de usor foloseste Chiuariu vorbe mari! Iar cind vine vorba de libertate, poate ar fi trebuit s-o aprecieze mai mult inainte sa semneze afacerea „Posta".

Singura dictatura care ar fi putut sa-l decapiteze pe ministrul Justitiei este cea a bunului-simt. O dictatura care ar fi trebuit sa-i impiedice sa-si puna planul in aplicare pe cei care au crezut ca-si vor rezolva problemele cu Justitia aruncind un pusti obraznic in prima linie. Din pacate, in ambele cazuri bunul-simt nu a contat. Asa ca singurul „dictator" care a fugit ramine Tudor Chiuariu.