Dupa ce, in ultimii ani, sedintele de la finele lui decembrie aduceau noi maxime istorice pentru moneda unica, 2007 ar putea reprezenta o cotitura in evolutia paritatii dintre euro si dolar, moneda americana avand perspective de apreciere.
Masur
Dupa ce, in ultimii ani, sedintele de la finele lui decembrie aduceau noi maxime istorice pentru moneda unica, 2007 ar putea reprezenta o cotitura in evolutia paritatii dintre euro si dolar, moneda americana avand perspective de apreciere.
Masurile luate de Casa Alba pentru a limita efectele recentei crize declansate de caderea fondurilor ipotecare americane cu grad de risc ridicat (subprime), care au afectat sistemul financiar international, provocand pierderi de peste 300 de miliarde de dolari, au avut ca efect reducerea sentimentelor de aversiune fata de risc ale investitorilor, speculatori sau hedgeri. La randul sau, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a afirmat ca a avea o moneda puternica este in interesul tarii, valoarea ei reflectand "puterea pe termen lung" a economiei americane.
De la maximul de 1,4967 dolari, atins in 23 noiembrie, euro a coborat joia trecuta pana la 1,4527 dolari, pentru ca vineri paritatea sa fluctueze intre 1,46 si 1,4660 dolari.
Acum analistii marilor banci vorbesc despre posibilitatea ca euro sa piarda in cursul anului viitor circa 7% din paritatea sa fata de dolar, coborand spre nivelul de 1,35. Exista anticipari si mai optimiste, care estimeaza scaderi pana la 1,23 dolari, valoare care nu a mai fost atinsa de circa doi ani.
La aprecierea dolarului va contribui si posibilitatea ca Rezerva Federala americana sa decida luna aceasta o noua reducere a dobanzii sale de politica monetara, de la 4,50 la 4,25%. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat in urma cu circa o saptamana ca este in favoarea reducerii dobanzii de referinta pentru ca efectele crizei creditelor ipotecare ar putea afecta grav economia.
Deprecierea dolarului a ajutat economia americana sa-si majoreze exporturile pana la niveluri record in fiecare din ultimele sapte luni, aceasta fiind cea mai lunga perioada de crestere inregistrata din 2000 pana in prezent. Pe acest fond, deficitul comercial a scazut la 56,5 miliarde de dolari in septembrie, de la recordul de 67,6 miliarde de dolari din august 2006, potrivit cifrelor Departamentului Comertului american. Pe de alta parte, cresterea economica americana, in al treilea trimestru, a fost revizuita in crestere la 4,9% fata de 3,9%, cat se anuntase initial, ca urmare a balantei comerciale peste asteptari si a investitiilor mai mari ale companiilor. Aceasta este cea mai accelerata crestere economica inregistrata dupa al treilea trimestru al anului 2003 si este in conformitate cu asteptarile analistilor.
Faptul ca Fed va reduce dobanda a fost deja luat in calcul de investitori si va avea ca efect o crestere a investitiilor pe bursele americane, reducand presiunile pe dolar, prin majorarea cererii de moneda americana.
Pe de alta parte, reducerea ecartului dintre dobanda americana si cea europeana, care se mentine de sapte luni la 4%, nu va avea efecte importante, atata vreme cat bancherii solicita Bancii Centrale Europene sa o reduca, pentru a le oferi o "gura de oxigen" in conditiile in care pierderile provocate de criza "subprime" sunt foarte mari.
Probabil de aceea, BCE a decis joia trecuta, la intalnirea conducerii sale, sa nu majoreze dobanda, chiar daca inflatia din euro-zona a urcat in noiembrie la 3%, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii sase ani, in timp ce tinta de inflatie pentru acest an era de 2%. Cu toate acestea, presedintele BCE a afirmat ca institutia pe care o conduce "este pregatita sa contracareze presiunile tot mai mari la adresa stabilitatii preturilor", mai ales sub influenta scumpirii petrolului si a alimentelor.
In schimb, Banca Angliei a redus joi dobanda cu 0,25 puncte procentuale, la 5,5%, in timp ce Banca Canadei a luat o masura similara miercuri.
Perspectivele pozitive ale dolarului au avut un efect direct asupra preturilor metalului galben, care a fluctuat pe parcursul saptamanii pe London Bullion Market intre un minim de 783,75 dolari, atins luni, si un maxim de 801,75 dolari atins miercuri dimineata.
Vineri, pe piata londoneza, aurul a coborat de la 799,75, valoare de la fixingul de dimineata, la 792,50 dolari, la cel de seara, analistii considerand, ca principale cauze ale scaderii, aprecierea dolarului, dar si stabilizarea pretului la titei sub pragul de 90 dolari/baril. Pe Comex, divizia de specialitate a New York Mercantile Exchange, pretul contractelor cu livrarea in februarie a scazut la 800,20 dolari, iar la Chicago Board of Trade la 799,50 dolari.
Pentru urmatoarea perioada, suporturile pentru aur se afla la 785, 780 si 776 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.