Incepand de astazi, publicam in serial documente semnificative pentru Decembrie a€™89. Unele sunt inedite, altele au fost uitate. Dupa 18 ani, aceste documente pun intr-o lumina mai clara fapte majore ale Revolutiei.


Regimu
Incepand de astazi, publicam in serial documente semnificative pentru Decembrie a€™89. Unele sunt inedite, altele au fost uitate. Dupa 18 ani, aceste documente pun intr-o lumina mai clara fapte majore ale Revolutiei.


Regimul documentelor folosite de istorici pentru analiza evenimentelor din decembrie 1989 este unul special. Marea majoritate a intrat mai intai in posesia unor redactii de ziare, fara a se putea efectua o verificare a autenticitatii. Pe de alta parte, ele nu au fost contestate, dezbaterile publice asupra continutului lor purtandu-se in primul rand in jurul felului cum au fost interpretate de jurnalisti si politicieni. Comisia guvernamentala initiata de Petre Roman in 1990 si Comisia senatoriala pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 au acumulat documente in doua faze distincte:


Comisia Roman a reusit sa colecteze documente autentice, in principal acte emise de unitatile militare din Timisoara si din judetul Timis, care, aduse la Bucuresti, au fost predate Ministerului Apararii Nationale. Intrucat aceste documente atestau identitatea unitatilor si comandantilor militari autori ai represiunii, ele au fost trecute in arhiva sub regimul secretului de stat, iar Comisia a fost desfiintata. Prezenta unor jurnalisti si reprezentanti ai revolutionarilor timisoreni in Comisie a permis copierea unora dintre documente si publicarea lor ulterioara, cum este cazul ordinului ministrului Apararii de la 17 decembrie 1989.

Comisia senatoriala a avut un caracter preponderent politic, membrii sai fiind interesati sa incrimineze sau sa ascunda faptele cu ajutorul documentelor trimise de diferite institutii implicate. Exista suficiente marturii calificate (de regula ofiteri superiori ai Armatei), ca, dupa desfiintarea Comisiei Roman, MApN a operat distrugeri, rescrieri si secretizari ale documentelor, pentru a evita inculparea unor cadre implicate in represiune. Publicarea unora dintre ele de catre membri ai Comisiei s-a facut selectiv, inclusiv cu date falsificate sau cu interpretari politizate.


Documentele pe care le publicam aici se inscriu pe o cronologie stabilita prin cercetare istorica fundamentala, sprijinita pe verificarea surselor, a provenientei si autenticitatii textelor. Ele reprezinta suportul informational suficient pentru identificarea inceputului fenomenului revolutionar la Iasi, dar si pentru reconstituirea conditiilor in care s-a produs rasturnarea lui Nicolae Ceausescu si preluarea puterii de catre CFSN, furnizand inclusiv detalii asupra loviturii militare initiate de gen. Stanculescu in cladirea CC al PCR, asupra mesajelor cu impact actional transmise prin Televiziune si a actelor emise in vederea judecarii si executiei cuplului Ceausescu. Telegramele MApN si radiograma MAI, recunoscute si autentificate de emitentii lor, certifica decizia de abandonare a lui Nicolae Ceausescu cu multe ore inainte de evacuarea sa din cladirea CC al PCR, iar alte documente certifica existenta denumirii de Front al Salvarii Nationale inainte de 22 decembrie 1989.   Prima proclamatie a RevolutieiProclamatia Frontului Popular Roman de la Iasi de la 10 decembrie 1989, semnata initial (la 28 noiembrie 1989) Frontul de Salvare Nationala. Documentul initial, pe care il publicam aici, continea informatia eronata ca demonstratia de protest va avea loc la 16 decembrie. Pentru a corecta aceasta eroare, liderii Frontului Popular Roman de la Iasi au difuzat un manifest-fluturas prin care manifestatia era convocata la 14 decembrie 1989, in Piata Unirii.


Chemare catre toti romanii de bunacredinta

A sosit ceasul descatusarii noastre.

Sa punem capat foamei, frigului, fricii si intunericului care ne stapaneste de 25 de ani.

Sa punem capat terorii dezlantuite de dictatura ceausista care a adus poporul intreg in pragul desnadejdii.

Am ramas ultima tara din Europa in care mai persista cosmarul stalinist amplificat de o conducere incompetenta si rauvoitoare.
Sa aratam ca noi, cei din urma, vom fi cei dintai.

Sta in puterea noastra si numai a noastra sa ne eliberam de cel mai odios jug pe care l-a avut vreodata tara noastra.

Pentru aceasta chemam toti cetatenii de bunacredinta sambata, 16 decembrie, ora 18:00, la demonstratia de protest care va avea loc in Piata Unirii.

Dorim ca demonstratia sa se desfasoare intr-o tacere deplina, iar la ora 19:00 sa pornim cu totii catre Piata Palatului Culturii, unde va avea loc sfarsitul demonstratiei, urmand sa ne intalnim sambata, 23 decembrie, la aceeasi ora, in acelasi loc. Ultima demonstratie va avea loc la 30 decembrie, ora 18:00, cand vom cere inlaturarea de la conducerea statului a lui Ceausescu si a familiei sale.

Facem apel la armata, militie si securitate sa dea dovada de curaj, patriotism si clarviziune politica si sa sprijine actiunea noastra de salvare a acestui neam, care este al nostru, al tuturor.
Frontul de Salvare Nationala   Ordinul ministrului Apararii Nationale din 17 decembrie 1989Ordinul dat de generalul Vasile Milea fortelor militare de la Timisoara si transmis de adjunctul sefului Marelui Stat Major, generalul Eftimescu, prin Armata 3 de la Craiova. Ordinul prevedea distribuirea munitiei de razboi, folosirea tancurilor si dreptul de foc.


Ordinul Ministerului Apararii Nationale
Transmis de Generalul Eftimescu
Retransmis de lt.col. Ilie Marin.
17 decembrie 1989Munitia se tine pe companii centralizat, nu pe soldati.Ofiterii poarta pistoalele cu unitatea de foc.Cand sunt chemati la esaloanele superioare sau organele de partid si de stat se deplaseaza inarmate.Se cheama cadrele din concedii.Functiile unicat se cheama in cazarma, chiar daca sunt in economia nationala.La compania cu 3 plutoane sa se asigure 4 ofiteri.Comandantul de unitate se cheama la unitate chiar daca sunt in economie.Subunitatile de interventie sa aiba mijloace de legatura.Pe fiecare tanc sa fie asigurati 3-4 pistolari ca desant pe tanc - inarmati - in masura sa raspunda la provocari.n Mecanicii conductori sa fie mai activi.T.A.B.-ul sa aiba strictul necesar pentru a fi mai mobil.Militarii care sunt numiti in actiuni sa aiba hrana rece pentru 1-2 zile.Demonstrantii sa fie serios avertizati si apoi sa se traga la picioare.Sunt unii dintre demonstranti care imping batrani si copii in fata, mijloacele noastre sa-i fereasca pe acestia.Subunitatile de arme sa fie pregatite ca infanteristi.Patrulele in oras sa fie formate dintr-un cadru + 4 militari in termen inarmati.
Primit: Ajutorul ofiterului de serviciu principal
ss/ Maior Vladutu Gheorghe.

Pentru conformitate
p. COMANDANTUL U.M. 01204
Lt.col. Balasz Stefan
(semnatura si stampila unitatii)  A doua proclamatie a RevolutieiProclamatia Frontului Democrat Roman din Timisoara a fost compusa in noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989 si citita in dimineata zilei de 21 decembrie din balconul Operei din Timisoara.


Proclamatia Frontului Democrat Roman din Timisoara
Frontul Democrat Roman este o organizatie politica constituita la Timisoara pentru a realiza un dialog cu Guvernul Roman in scopul democratizarii tarii. Frontul Democratic Roman conditioneaza inceperea acestui dialog cu demisionarea tiranului Ceausescu.

Propunem Guvernului Romaniei ca baza de discutii urmatoarele revendicari:Organizarea de alegeri libere;Libertatea cuvantului, presei, radioului si televiziunii;Deschiderea imediata a granitelor de stat;Integrarea Romaniei in randul statelor care ii garanteaza si respecta drepturile fundamentale ale omului;Eliberarea neintarziata a tuturor detinutilor si disidentilor politici din Romania;Revitalizarea economiei nationale;Reforma invatamantului in spirit democratic;Dreptul de a manifesta liber;Libertatea reala a cultelor religioase;Imbunatatirea asistentei medicale si a alimentatiei publice;

Referitor la evenimentele din Timisoara:Cerem cu fermitate sa fie trasi la raspundere cei care au dat ordin sa se traga in popor;Cerem restituirea decedatilor pentru a fi ingropati dupa datina, cu doliu national;Cerem eliberarea imediata a tuturor celor arestati in urma manifestatiilor;Cerem autoritatilor recunoasterea oficiala a Comitetului de Actiune a Frontului Democratic Roman infiintat la Timisoara.Multumim tuturor celor care s-au ridicat impotriva tiraniei, precum si colectivului Teatrului National din Timisoara pentru sprijinul acordat.



Lista negociatorilor timisoreni la intalnirea cu DascalescuDocumentul a fost pierdut timp de 5 ani, apoi regasit de timisoreanul Ioan Trapsa si pus la dispozitia cotidianului Ziua. Este o fila de agenda-memorator ("Nu uita") pe care se pot identifica cateva nume scrise in graba, cu greseli, cu emotii, unele nume devenind foarte cunoscute intre timp: Savu Ioan, Marcu Ioan, Petre Petrisor, Curutui Ion, Hurezan Petru, Eustatiu Cornel, Pisica Marin, Oprea Sorin, Borosoiu Petre, Sasaran, Vasoi Victoria, Barna, Stiura Rodica. Lista, scrisa pe o foaie volanta, continea 14 puncte:

"
0. Demisia Guvernului.
1. Cine a dat ordin sa se traga.
2. Numarul mortilor.
3. Numarul ranitilor.
4. Cati sunt arestati.
5. Unde sunt mortii, sa-i inmormantam.
6. Transmisiune in direct la radio.
7. (De emotie cifra 7 a fost scrisa, dar nu a continut nici o revendicare, - n.a.).
8. Lista Comitetului cetatenesc sa fie publicata la Radio ( mai este ceva greu descifrabil care pare a fi «... si la Consulatul Yug.», dar nu putem fi siguri, - n.a.).
9. (Lista sa fie publicata) si in presa.
10. Copiii de la Catedrala.
11. Doliu national.
Demisia... (probabil demisia lui Nicolae Ceausescu, dar nu au avut curajul sa o scrie, - n.a.). Televiziune, radio".
A treia proclamatie a RevolutieiProclamatia a fost intocmita de Petre Roman (foto) si Mihail Montanu in sediul CC al PCR (studioul TV), semnata Frontul Unitatii Poporului si citita din balconul cladirii, apoi la Televiziunea Romana Libera, inainte de constituirea Frontului Salvarii Nationale.


Declaratia poporului
Compatrioti, fratilor!
Astazi, 22 decembrie 1989, prin unitatea poporului si cu sprijinul direct al armatei noastre nationale, dictatorul Ceausescu a fost inlaturat.

In acest moment, poporul, alaturi de armata, cere ca puterea politica sa fie preluata de institutii democratice alese de poporul liber.

In numele populatiei Bucurestiului, care in aceste clipe ma-nifesteaza in Piata Palatului si detine controlul asupra cladirii Comitetului Central, facem apel intregului popor sa mentina calmul si ordinea publica pentru a permite organizarea vietii libere si democratice.

   


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.