Evolutia partidelor politice romanesti in zona PPE e fascinanta. Ne pregatim sa-i uimim pe cei de la Bruxelles, mult prea osificati in prostiile alea ale lor cu doctrine si partide politice europene. Sa le aratam, mai draga, cum ii putem noi face sa se piarda in meandrele concretului dambovitean. In devalmasie si bulibaseala, ai nostri se pregatesc sa intre luni, intr-o formula inedita, de o dulceata absoluta, in sectorul PPE din Parlamentul European, bagandu-i in ceata densa chiar si pe cei care se credeau a fi experti in probleme romanesti.
Ii trimitem pe cei de la PD. In regula, bravo, la asta se asteptau si au salutat cum se cuvine numarul impresionant de mandate cu care vine delegatia de la Bucuresti. Parfumul victoriei a facut sa se uite, daca mai dorea cineva sa-si aduca aminte, ca doar cu cativa ani in urma PD-ul ii festelea pe cei din PPE, pe vremea cand tenorii politici ai partidului isi deversau cu patos convingerile politice de stanga, in calitatea lor de membri de drept ai Internationalei Socialiste. Bun, asta e, toata lumea poate sa greseasca, au carmit-o cu folos in partea cealalta, pasienta le-a reusit si s-au asezat pe scaunele credintei in valorile crestin-democratiei europene. Alaturi ii au pe colegii de la UDMR si cei de la PNTCD. Cei din urma, chiar daca inexistenti in peisajul electoral romanesc au, prin traditie, o reprezentare asigurata la cel mai inalt nivel al Internationalei Crestin Democrate. Numai ca apar niste mici probleme care, foarte curand, se vor transforma in samanta autentica de scandal pur romanesc.
In Romania, PNTCD-ul s-a aliat cu liberalii care, la guvernare fiind, sunt parteneri cu UDMR-ul. Situatie mai mult decat suficienta pentru ca, in buna noastra traditie, sa-i transforme in dusmanii de moarte ai celor de la PD care nu vor uita niciodata sirul de piedici puse de cele doua partide in calea intrarii lor in PPE. Ce vor face? Prima miscare rezonabila ar fi ca, evocand seria de dezastre electorale succesive ale PNTCD, sa ceara eliminarea acestora din PPE ca nereprezentativi. Usor de spus, greu de facut, daca luam in calcul prieteniile istorice ale taranistilor la nivelul Internationalei Crestin Democrate. PD-ul va incerca si izolarea politica a celor de la UDMR, oricum putini, mai ales daca-i prind ca nu se vor alia criticilor pe care se pregatesc sa le aduca oricarei miscari a liberalilor lui Tariceanu.
PD-ul va trebui sa mai explice la Bruxelles cum se face, daca tot i-au acuzat pe cei de la UDMR si PNTCD ca au tradat valorile crestin-democratiei sustinandu-i pe liberali, ca ei insisi fuzioneaza cu PLD-ul care a incercat sa-si legitimeze meteorica existenta spunand tocmai ca reprezinta liberalismul autentic! Adica doctrina adversarilor politici ai PPE-ului! Adevarat, vor replica cei de la PD, dar miscarea de oportunism politic, prin nimic justificabila doctrinar, a trebuit facuta urgent pentru a constitui partidul prezidential. Adica de ce Putin sa aiba, si Basescu nu? Lasati-o dracului de doctrina, ca oricum erau ai nostri si, pe cuvant de onoare, una spuneau ei la prostime, dar alta era in sufletul lor!
Asa ca, stimati alegatori, pe bancile rezervate popularilor europeni, in devalmasie si bulibaseala ideologica, se vor pune astia toti impreuna. Poate va fi putin dificil sa li se explice baietilor de la Bruxelles anumite situatii mai ciudatele, dar asta e, politica cere sacrificii. Dar nimic nu va ilustra mai bine ce e cu politica romaneasca decat viitoarea imagine a Excelentei Sale Theodor Stolojan, fostul sef al Comitetului national de sustine a candidaturii lui Ion Iliescu in 1996 la Presedintia Romaniei, acum pe banca drept credinciosilor europeni.