Scriitorul pe care Colectia Cotidianul vi-l prezinta miercuri, Andrew Crumey, si-a dus capacitatea de a nu se lua in serios pina la rangul de talent.

Pasiunea pentru literatura, care a luat startul in copilarie, nu i-a disparut nici o clipa lui Crumey, astfel ca, ajuns la maturitate, si-a ales doua joburi, cel de profesor de fizica si cel de editor literar. Fire scotocitoare, Crumey se declara ateu, in schimb crede cu hotarire in existenta extraterestrilor. „Universul este atit de mare incit ar fi fost curata pierdere de timp sa fi fost create fapturi inteligente doar pe Pamint. Zic «create», desi eu nu cred in teoria creationista", subliniaza scriitorul. Adept al evolutionismului lui Darwin, Crumey se amuza pe seama dezbaterilor pasionale pe aceasta tema: „Cind spui ca negi creationismul iese asa un scandal de parca zici ca ai fi negat Holocaustul", declara scriitorul.

Printre lucrurile pe care si-ar dori sa le faca ar fi sa calatoreasca in timp. „Conform teoriei relativitatii, acest lucru ar trebui sa fie posibil. Mi-e teama insa ca batrinul Einstein nu prea a avut dreptate. Si, in plus, s-ar mai pune si problema pe care eu o numesc «sindromul bunicii». Daca eu calatoresc in trecut si imi omor bunica, cum ma mai nasc la timpul potrivit?", se intreaba Crumey, care nu se teme sa contrazica nici Biserica. „Filosofia mea de viata este sa nu iau nimic in serios. Daca privesti lucrurile cu umor si cu oarece detasare, scapi de multe neplaceri. Pina si pe mine ma iau de multe ori la misto. Bine, am luat niste premii, mi s-au publicat carti, dar asta nu inseamna ca si sint un mare scriitor. Am grija sa imi spun asta tot timpul pentru ca atunci cind nu voi mai fi la moda sa nu sufar prea tare, pentru ca insuccesul sau indiferenta publicului sa nu ma prinda nepregatit", sustine autorul lui „Pfitz".

Crumey refuza cu obstinatie sa scrie carti comerciale: „scriu numai ce imi place. Daca vreti, scriu pentru propria placere. Daca mai pacalesc citiva oameni sa intre in jocul meu si sa-mi citeasca povestile, foarte bine, daca nu, asta e, nu-mi bat capul cu asa ceva. Scriitorii care scriu doar pentru public nu sint cu adevarat scriitori, ci prestatori de servicii care nu ramin in istoria literaturii." Scotianul isi indeamna colegii de breasla sa scrie pentru a se amuza si sa nu caute succesul cu orice pret.