Miron Cozma a primit la sfarsitul saptamanii trecute acceptul Politiei Capitalei de a intra in Bucuresti pe data de 14 decembrie 2007, pentru a se putea prezenta la procesul pe care l-a intentat statului roman, prin care cere daune pentru incarcerare ilegala.
"Miron Cozma a primit aprobare pentru data de 14 decembrie de suspendare temporara a masurii de siguranta de interzicere a intrarii in Bucuresti, justificata de faptul ca are un proces la Curtea de Apel Bucuresti, la Sectia a IV-a Civila", a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan. Potrivit acestuia, aprobarea de intrare in Capitala este valabila doar in ziua de 14 decembrie, incepand cu ora 08.00, iar Cozma trebuie sa paraseasca orasul imediat dupa proces. Dupa cum se stie, fostul lider al minerilor din Valea Jiului are interdictie de a intra in Bucuresti si Petrosani. El a afirmat ca exista o decizie a Curtii Europene de la Strasbourg privind incalcarea dreptului la circulatie, astfel ca intentioneaza sa conteste masura impusa de instanta suprema.
Curtea de Apel Bucuresti va relua pe 14 decembrie judecarea apelului Ministerului Economiei la sentinta prin care instanta inferioara i-a acordat lui Cozma, printr-o decizie din 16 aprilie, 10.000 de euro daune pentru o perioada in care acesta a reclamat ca a fost tinut ilegal in penitenciar. Miron Cozma a dat in judecata statul roman si a cerut despagubiri de patru milioane de euro pentru 178 de zile in care sustine ca a fost retinut ilegal. Cele sase luni reprezinta intervalul dintre 17 decembrie 2004, cand a fost gratiat de fostul presedinte Ion Iliescu, si 14 iunie 2005, momentul in care a fost eliberat. Cozma sustine ca, prin reincarcerarea lui, familia sa a fost prejudiciata atat moral si psihic, cat si material.
Pe de alta parte, fostul lider al minerilor din Valea Jiului le-a cerut jurnalistilor sa-i respecte viata privata, acesta declarandu-se surprins de interesul excesiv manifestat de catre reprezentantii mass-media fata de persoana sa. Miron Cozma a adresat la sfarsitul saptamanii trecute o scrisoare deschisa reprezentantilor mass-media, prin intermediul careia incearca sa diminueze "presiunea constanta din ultima vreme" exercitata de jurnalisti asupra sa si a familiei sale. "Marturisesc ca sunt surprins de acest interes al presei, mai ales ca el nu s-a aratat atat de mare in perioada in care am fost inchis, perioada in care am avut multe de spus. Doar cateva posturi de televiziune s-au aratat interesate de situatia mea, dar interviurile pe care le-au realizat cu mine au fost prezentate intr-o maniera ostila", se arata in scrisoarea semnata de Cozma.