Sectorul constructiilor a avut, dupa primele noua luni, o pondere de 8,4% in valoarea adaugata bruta, depasind pentru prima data ponderea detinuta de agricultura in formarea PIB, de 7,5%, a declarat, vineri, presedintele Institutului National de Stat
Sectorul constructiilor a avut, dupa primele noua luni, o pondere de 8,4% in valoarea adaugata bruta, depasind pentru prima data ponderea detinuta de agricultura in formarea PIB, de 7,5%, a declarat, vineri, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu. Serviciile raman principalul element in formarea PIB, cu o pondere in valoarea adaugata bruta de 55,8%, in timp ce industria reprezinta 28,3%.
Pe parcursul anului, constructiile au avut cel mai mare ritm de crestere, cu un avans de 34,4%, contrabalansand evolutia slaba din agricultura, care a coborat cu 18,3%. In acelasi timp, serviciile au crescut cu 7%, industria cu 5,6%, iar volumul impozitelor nete pe produs a urcat cu 1,1%.
La cresterea PIB din primele noua luni, de 5,8% procente, contributia serviciilor de 3,4 puncte procentuale a fost egala cu aportul insumat al industriei si constructiilor, respectiv 1,4 puncte procentuale si 2 puncte procentuale.
Agricultura a diminuat cresterea PIB cu 1,2 puncte, in timp ce impozitele nete pe produs au avut un impact neutru, cu numai 0,2 puncte. Pe partea de utilizare, consumul final al gospodariilor populatiei ramane cu cea mai mare contributie la cresterea PIB, de 7,7 puncte, desi formarea bruta de capital fix a avansat cu 25,3% si a avut un aport de aproape 6 puncte procentuale, determinata de majorarea volumului investitiilor. Astfel, investitiile in constructii noi au crescut cu 34,8%, si cele in utilaje cu 23,7% fata de perioada precedenta. Consumul final al populatiei a crescut in noua luni cu 9,9%, iar consumul final efectiv al administratiei publice a urcat cu 7,6%, dar aportul este redus, de numai 0,7 puncte procentuale. Impactul cresterii puternice a consumului si formarii brute de capital a fost diminuat de aportul negativ al exporturilor nete, cu 8,6 puncte procentuale. In timpul anului au fost terminate 28.285 de locuinte, cu 7.555 mai mult fata de perioada din anul trecut, dintre care cele mai multe au fost date in folosinta in nord-estul tarii.
Primele noua luni ale unui an contribuie de regula la formarea Produsului Intern Brut cu circa 80%, potrivit presedintelui INS, Vergil Voineagu, iar in aceste conditii cresterea economica s-ar putea plasa, in 2007, in jurul nivelului de 6%. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza pentru 2007 indica o crestere a PIB de 6,1%, dupa avansul de 7,7% din 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.