Masinile de lux care si-au alergat caii-putere pe la Casa Poporului ar putea sa vireze spre Snagov, unde se vor investi 300 de milioane de euro intr-un Grand Prix de Formula 3.

Romania demareaza tot mai in tromba pentru a patrunde in bogata lume a sporturilor auto. Dupa bolizii etalati la Casa Poporului si ambarcatiunile de lux care au tulburat anul trecut apele la Mamaia, un nou circuit se pregateste sa se inscrie pe harta concursurilor automobilistice. Compania South Pacific Group, cu actionari din Australia si interes imobiliar in Ilfov (deja au patru proiecte imobiliare demarate in Tunari), va incepe in vara anului viitor, la Snagov, constructia primului circuit Grand Prix One din Romania, care va include o pista de automobilism de 3,8 kilometri pentru cursele de Formula 3, 60.000 de metri patrati pentru spatii comerciale si 90.000 de metri patrati pentru showroom-uri, restaurante si un hotel de 4 stele cu 140 de camere.

Potrivit lui Andrew Prelea, un roman emigrat in Australia, costul pentru obtinerea licentei Grand Prix One a depasit 25 de milioane de euro, urmind ca, in fiecare an de functionare, compania italiana Mainstreet, care detine acest concept, sa primeasca o taxa din incasari. Valoarea totala a proiectului va depasi 300 de milioane de euro, investitia apartinind exclusiv companiei South Pacific Group, care ii mai are in board pe tatal lui Andrew, George, si un bancher, Richard Garner. Banii vor proveni in principal din credite bancare, dar si din surse proprii. „Am ales Snagovul pentru ca este aproape de Bucuresti si acolo se poate ajunge usor de la aeroport. Am discutat cu primaria si ei au fost incintati de idee. Pe 10 ianuarie 2008 se va organiza un referendum la Snagov si vom vedea daca si locuitorii vor fi de acord cu acest proiect", a afirmat Prelea, care a adaugat ca Primaria Snagov ii va concesiona 56 de hectare de teren pentru dezvoltarea circuitului. Alaturi de Snagov, in urmatorii ani vor fi amenajate circuite Grand Prix One in Bilbao, Pescara, Singapore, Zagreb, Split, Bangkok, Sydney si Auckland, astfel de circuite existind deja la Viena, Roma, Milano, Barcelona sau Londra.

Anuntul vine la citeva saptamini dupa ce asociatii lui Adriean Videanu au anuntat ca, intre 22 si 24 august 2008, vor avea loc alte curse automobilistice pe circuitul de la Casa Poporului. Conform bilantului dupa prima editie, Bucharest City Challenge 2007 a fost urmarit prin intermediul transmisiilor directe de peste 800 de milioane de telespectatori din 130 de tari din intreaga lume. Prima etapa de campionat FIA-GT a adus in cele trei zile de curse peste 60.000 de spectatori in tribune, la care s-au adaugat 4.000 de turisti veniti special pentru a urmari acest eveniment, beneficiile totale depasind sapte milioane de euro.

Detalii despre cursele din jurul Casei Poporului, pe www.cotidianul.ro/select