Presedintele CNS a trimis scrisoarea lui Lluis Maria de Puig, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, cel care a fost raportor al recomandarii 1333/1997 privind cultura si limba aromana.
In scrisoare, CNS cere sprijin pentru numirea unui raportor al APCE in vederea „evaluarii situatiei generale a comunitatii nationale secuiesti cu identitate maghiara”.
Fodor invoca rezultatele neoficiale ale referendumului privind autonomia Ţinutului Secuiesc si sustine ca este nevoie de o recomandare a APCE pentru ca Romania sa se preocupe de aceasta aspiratie la autonomie a locuitorilor Ţinutului Secuiesc, in conditiile in care, potrivit reprezentantului CNS, la referendumul neoficial au participat circa 200.000 de locuitori ai Ţinutului Secuiesc, majoritatea covarsitoare a acestora pronuntandu-se in favoarea autonomiei in regiune.
In opinia sefului CNS, o recomandare a Consiliului Europei privind „situatia concreta a poporului secuiesc” poate sprijini poporul secuiesc in validarea dreptului sau la autodeterminare, fapt care ar servi atat la prosperitatea economica a acestui spatiu, cat si la stabilitatea sa in viitor. Fodor Imre a declarat sambata seara ca referendumul intern pentru autonomia Ţinutului Secuiesc este aproape de finalizare, tinta fiind strangerea a 240.000 de voturi din aceasta regiune.