La o zi dupa ce si-a anuntat demisia de la Ministerul Justitiei, Tudor Chiuariu spune ca s-a deschis cutia Pandorei la schimbarea de guverne, prin simpla vointa a sefului statului. El promite sa revina la carma Justitiei. Realizator: Astazi urmeaza sa se produca demisia ministrului justitiei,Tudor Chiuariu, demisie anuntata inca de ieri. Avem aceasta emisiune cu putine minute inainte de Delegatia Permanenta a PNL, iar ministrul justitiei, inca in functie, se afla in studio, alaturi de mine. Buna ziua, domnule ministru. Tudor Chiuariu: Buna ziua si multumesc pentru invitatie.

Realizator: Ati dat primul interviu in calitate de ministru la Radio Romania Actualitati. Acum este ultimul in calitate de ministru. Va depuneti demisia la Delegatia Permanenta a PNL, la cabinetul... Tudor Chiuariu: Nu, la cabinetul primului ministru; astea sunt procedurile constitutionale. Primul ministru ii va inainta presedintelui demisia mea din functia de ministru al justitiei.

Realizator: Ce veti face la Delegatia Permanenta a PNL? Tudor Chiuariu: Eu cred ca Delegatia Permanenta e concentrata asupra analizei rezultatelor alegerilor europarlamentare si asta va ramane subiectul principal pe ordinea de zi. Nu stiu daca se va discuta despre...

Realizator: Dar demisia se produce in cursul zilei de astazi. Tudor Chiuariu: Da, da. Va fi inaintata, dar sigur ca ea va...

Realizator: Si credeti ca se va discuta numele viitorului ministru? Tudor Chiuariu: Eu cred ca mai degraba nu. Pana la urma e o decizie a primului ministru, asa a fost intotdeauna, primul ministru poarta, pana la urma, responsabilitatea politica a acestui guvern si eu cred ca e normal ca numai primul ministru sa-si decida colaboratorii. Sigur ca pot fi discutii. Primul ministru se poate consulta cu conducerea partidului, dar ultima decizie va reveni domniei sale.

Reporter: Aveti vreo idee cine ar putea sa fie succesorul? Tudor Chiuariu: Nu stiu. Nu vreau sa fac speculatii.

Realizator: Dar circula mai multe variante. Tudor Chiuariu: Circula mai multe variante.

Realizator: Sunt plauzibile? Tudor Chiuariu: Oricare dintre ele sunt plauzibile. Sunt persoane care ar putea, fara indoiala, sa faca fata unei asemenea functii intr-o perioada dificila.

Realizator: Nu se indoieste nimeni ca demisia dvs se produce pe fondul, sa-i spunem, avertismentului dat de presedintele Traian Basescu la plecarea spre Lisabona, vinerea trecuta... Tudor Chiuariu: Nu, sa stiti ca n-are nici o legatura cu asta. Gresim...

Realizator: Ce v-a determinat sa faceti acest gest duminica? Tudor Chiuariu: Gresim ca noi credem ca prea multe lucruri care se intampla pe scena politica au legatura cu presedintele Basescu. Din fericire, din ce in ce mai putine lucruri si rezultatele referendumului de acum doua saptamani ne-au aratat ca, de fapt, cam un sfert din populatia Romaniei mai e interesata de ce spune domnul presedinte Basescu. Demisia mea este un gest de responsabilitate, pentru ca institutiile statului ar trebui tinute departe de conflicte personale si politice si domnul Basescu insista de mai multa vreme cu atacuri la adresa mea, si, prin asta pune in dificultate nu numai persoana mea, dar pune in dificultate institutiile statului, Ministerul Justitiei, celelalte institutii din sistemul judiciar. In sistemul judiciar sunt probleme care trebuie rezolvate si in nici un caz astfel de atacuri nu fac bine, si exista un scop precis pentru care domnul presedinte Basescu face lucrul asta, si anume domnul presedinte Basescu a avut o strategie foarte exacta: in 2005, am schimbat legile justitiei, pentru ca procurorii sefi sa nu mai fie numiti de CSM, ci de presedintele Romaniei, si din acel moment, acestia, procurorii sefi, fie ca e vorba de procurorul general, fie ca e vorba de procurorul sef al DNA, actioneaza ca niste subordonati servili ai domnului presedinte.

Realizator: Pe de alta parte, ar trebui sa existe niste mecanisme de control a activitatii oricarui procuror, in asa fel incat sa respecte legea, doar... Tudor Chiuariu: Da, dar din pacate vedem ca aceste mecanisme nu functioneaza, si asta tot din vina domnului presedinte. Dupa ce am avut o inspectie judiciara la Directia Nationala Anticoruptie, care ne-a aratat numeroase nereguli in activitate, si faptul ca ce se intampla acolo nu are nici o legatura cu justitia, sigur ca eu am facut o cerere de revocare in privinta sefului Sectiei a II-a DNA, insa in loc sa-mi raspunda argumentat la o cerere pe care eu, de asemenea, am inaintat-o motivat, cu argumente, pe 16 pagini, domnul presedinte a lansat un atac politic la adresa mea. Iar lucrurile nu cred ca din punctul asta de vedere mai pot continua asa, si eu cred ca ceea ce trebuie sa facem de urgenta e sa ducem inapoi aceasta atributie de numire a procurorilor sefi de la presedinte la CSM, pentru ca altfel nu vom avea niciodata o justitie independenta.

Realizator: Credeti ca va propune PNL sau altcineva o modificare in acest sens, a legilor justitiei? Tudor Chiuariu: Exista cateva initiative parlamentare in acest sens, si eu cred ca trebuie duse de urgenta pana la capat.

Realizator: Pe de alta parte, eu tot nu m-am lamurit ce v-a determinat ieri sa luati hotararea de a demisiona. Nu vreau sa fac speculatii. Imi vine insa in gand - fiindca au fost multe declaratii pe aceasta tema, pe tema demisiei dvs, una dintre ele venea de la domnul Vasile Puscas, deputat PSD, care spunea ca va asteptati ca un raport al Comisiei Europene sa aiba observatii critice si foarte critice la adresa functionarii statului de drept din Romania. Tudor Chiuariu: Nu, asta e, in mod evident, o speculatie. Nu exista in momentul asta nici macar un proiect de raport ca sa ne dam seama daca acesta va fi critic sau mai putin critic.

Realizator: Cand urmeaza un raport? Tudor Chiuariu: Un raport, care insa nu va fi politic, nu va contine concluzii, va fi doar ca o dare de seama, ca o constatare a evolutiilor, va fi adoptat de Comisia Europeana inspre sfarsitul lunii ianuarie, deci in momentul asta e imposibil sa ne dam seama despre continutul acestui raport, asa ca asta e o speculatie pe care o resping.

Realizator: Pe de alta parte, ati spus ca intentionati sau ati dori sa va intoarceti la Ministerul Justitiei pentru a termina reforma. Ce ar insemna terminarea acestei reforme? Si inainte de a ne raspunde la aceasta intrebare, vreau sa o salut pe doamna Violeta Fotache, ziarist la "Jurnalul National", care ni s-a alaturat prin telefon. Buna ziua. Sa ascultam raspunsul domnului ministru Chiariu si apoi o sa va invit pe dvs sa-i adresati o intrebare. V-am intrebat ce ati avea in vedere pentru a continua, cum dvs v-ati exprimat, reforma in justitie? Tudor Chiuariu: Sunt cateva lucruri care trebuie puse la punct. In primul rand, noile coduri de procedura, atat civila, cat si penala. Procedurile dureaza prea mult in Romania si de-asta poate sa-si dea seama orice cetatean care a intrat in contact cu sistemul judiciar. Sunt, din cauze procedurale, prea multe cauze care nu ajung la o sentinta, la un verdict final s.a.m.d. Avem nevoie de proceduri moderne, pentru ca acestea sunt invechite, si de aceea eu am propus si un nou Cod de procedura penala si un nou Cod de procedura civila.

Realizator: Dar ati vorbit despre faptul ca daca ar fi sa continuati reforma in justitie ati lua acele masuri necesare pentru ca sa nu mai se poata intalni amestecul politicului. Tudor Chiuariu: Nu; ca institutiile statului sa nu mai fie folosite ca instrumente politice. Si, dupa parerea mea, prima masura pe care ar trebui sa o luam ar fi aceea ca procurorii sefi sa nu mai fie numiti de presedinte, in privinta asta. Ce ar mai trebui facut e o strategie de resurse umane, la nivelul sistemului judiciar. Asta nu am avut niciodata, nu stim nici in momentul asta de cati procurori si de cati judecatori avem nevoie pentru ca toate procesele sa fie solutionate intr-un termen rezonabil. Sunt cateva chestiuni fundamentale, dar trebuie sa le luam pas cu pas. Dupa ce vom da codurile de procedura si vom sti cum asezam competentele, sigur ca vom sti si de ce numar de procurori si de judecatori e nevoie la fiecare instanta.

Citeste si:

Violeta Fotache: Da. Eu sunt de acord cu ceea ce a spus si domnul Chiuariu referitor la reintoarcerea in mainile CSM a deciziei de alegere a celor care sa fie sefi in institutiile de parchet. Ma refer la procurorul general, seful DNA, seful DIICOT. Aceasta atributie a fost luata de la CSM din 2005, pe vremea ministeriatului Monicai Macovei, si as dori totusi sa-l intreb - ca mi-ati spus sa-i pun o intrebare domnului ministru, poate ca vor fi doua - de ce nu a avut in timpul, e adevarat, scurt, al mandatului domniei sale, o initiativa de a modifica legea in acest sens si ce inseamna 'se intoarce' mai exact? Tudor Chiuariu: In primul rand, cu privire la initiativa...Sigur ca astfel de initiative exista deja in Parlament si ar fi fost inutil ca eu sa fac o initiativa noua. Eu, la dezbaterile din Comisiile juridice, si mai ales din Comisia juridica de la Senat, m-am declarat de acord cu acea initiativa, astfel incat nu ramane decat sa se intruneasca o vointa politica majoritara pentru ca acea initiativa sa fie adoptata. In al doilea rand, vreau sa va spun ca desi sunt multumit de ceea ce am realizat in cele opt luni in care am fost ministrul justitiei, cu siguranta se putea face mai mult, si mai ales puteam sa termin cateva din proiectele importante - si am numit aici Codul de Procedura Penala, Codul de Procedura Civila. Avem amendamente la Codul Civil si, cu siguranta, odata cu Codul de Procedura Penala va fi nevoie de un nou Cod Penal. De asemenea, un alt proiect important, pe care insa l-am finalizat, e Agentia Nationala de Integritate, si din punctul asta de vedere pot sa ma declar multumit. Ceea ce aveam de facut si ceea ce ne-am angajat fata de Comisia Europeana, sa adoptam legea si apoi sa punem in functiune agentia, e foarte aproape de a se realiza in cel mai scurt timp; personalul ANI va fi recrutat si eu sper ca in partea a doua a lunii ianuarie sa inceapa primele controale privind averea, interesele si incompatibilitatile demnitarilor.

Violeta Fotache: Am inteles. Tudor Chiuariu: E o ambitie personala, daca vreti, vreau sa ma intorc la Ministerul Justitiei si sa continuam aceasta reforma.

Violeta Fotache: Adica sperati sa va reintoarceti la Ministerul de Justitie dupa ce se va termina ancheta pe care au inceput-o procurorii DNA si... Tudor Chiuariu: Intr-un moment sau altul. Eu nu vreau sa ma refer la aceasta ancheta. Cu siguranta vom vorbi despre ea la momentul potrivit, insa vreau sa va spun ca sesizarea a fost facuta e ridicola, cu citate din ziare, cu nici un fel de probe, cu cereri de documente la Ministerul Justitiei, dupa ce s-a facut publica aceasta sesizare catre presedinte s.a.m.d.

Realizator: Eu am impresia ca in toate aceste luni, au fost opt luni de mandat aproape, ati dus foarte multe batalii in planul public, in planul de imagine. Regretati acest lucru? Tudor Chiuariu: Nu, n-am de ce sa regret. Eu cred ca lucrurile pe care le-am spus au fost adevarate. Am spus ca la DNA in nici un caz nu se desfasoara anchete profesioniste si impartiale, si inspectia judiciara a dovedit acest lucru. Acum avem mai multe dovezi. Vedem ca toate dosarele care au fost trimise in instanta se intorc - asta e o confirmare a faptului ca nu s-a lucrat profesionist si am spus foarte clar, ca nu o sa avem niciodata rezultate in lupta anticoruptie numai cu show-uri televizate, cu informatii care sunt scurse in presa, cu judecata care se face mai degraba la televizor si nu ajungem niciodata la o sentinta definitive.

Violeta Fotache: Domnule ministru, eu sunt de acord cu dvs. partial cu ceea ce ati spus, dar trebuie sa recunoasteti si dvs. ca o parte din dosare se reintorc la DNA, pentru ca s-a constatat neconstitutionalitatea legii, sa ne gandim la dosarele privindu-i pe fostii ministri. Acestea nu s-au intors la DNA pentru altceva decat...uitati, cazul Adrian Nastase. Tudor Chiuariu: Este foarte adevarat. Unele se intorc fiindca...

Violeta Fotache:...sa fim corecti. Tudor Chiuariu: Sigur, unele se intorc pentr ca inca ordonantele de urgenta pe care le-a dat doamna Macovei erau vadit neconstitutionale si asta e unul dintre motive; in al doilea rand, altele se intorc pentru ca au fost prost instrumentate. Astea sunt cele doua cauze.

Violeta Fotache: Da, clar. Domnule ministru, imi permiteti - pentru ca ati adus vorba de ordonante guvernamentale, ordonante neguvernamentale neconstitutionale si ati vorbit de doamna Macovei - sa vorbim putin de ordonanta initiata de dvs. privind comisia de la Cotroceni. Cand ati initiat acest act, v-ati gandit ca veti pierde mai mult decat ati mizat? Tudor Chiuariu: Nu stiu daca e vorba de a pierde sau a castiga aici. Ceea ce noi am incercat sa facem, am incercat sa facem o procedura transparenta, impartiala si profesionista in privinta anchetarii ministrilor, pentru ca ceea ce se intampla acolo nu avea nici o legatura in vreun fel cu justitia. La ceea ce s-a ajuns, si asta vreau, nu am criticat pana acum decizia Curtii, dar acum pot s-o fac, ca sunt intr-o alta pozitie, decizia Curtii, insa, deschide o cutie a Pandorei si ceea ce se intampla din acest moment e ca nu mai avem principiul constitutional al raspunderii guvernului in fata parlamentului, ci avem deschisa posibilitatea presedintelui de a schimba guverne, ceea ce nu e in nici un caz in spiritul Constitutiei.

Realizator: Pe de alta parte, nu pot sa cred ca putem critica atat de tare decizia Curtii Constitutionale. Tudor Chiuariu: Ba da, eu pot sa...

Realizator: Neincrederea in Curtea Constitutionala ne-ar duce la interpretari foarte grave, intr-o situatie foarte grava. Tudor Chiuariu: Dar ceea ce s-a intamplat e foarte grav. E foarte clar in Constitutie ca guvernul poate raspunde politic numai in fata parlamentului, ori din momentul asta, dand o libertate totala presedintelui de a suspenda orice membru al guvernului, inclusiv pe primul ministru, se poate ajunge la schimbarea de guverne prin simpla vointa a presedintelui.

Realizator: Credeti ca s-ar putea intampla asa ceva? Tudor Chiuariu: Cu siguranta s-ar putea intampla toate lucrurile despre care ne-am intrebat s-ar putea intampla, nu s-ar putea intampla. Domnul presedinte nu vrea sa respecte Constitutia, si a incalcat-o in mai multe randuri si cu siguranta o va incalca in continuare, daca va fi in folosul intereselor sale politice.

Violeta Fotache: Dar Curtea Constitutionala a constatat ca decizia de a aproba inceperea urmaririi penale este un atribut exclusiv al presedintelui. Dvs. ati vrut sa mai introduceti un filtru pe langa presedinte, format din judecatori care sa fie mai obiectivi si, pana la urma, uitati ce s-a obtinut: nu vom mai avea nici macar acest filtru. De asta va intrebam ca s-a pierdut mai mult decat s-a castigat. Tudor Chiuariu: Haideti sa fim corecti. Filtrul asta exista.

Realizator: Se putea intampla sa sesizeze cineva neconstitutionalitatea fostei comisii. Tudor Chiuariu: Bineinteles, asta era doar o chestiune de timp.

Violeta Fotache: E adevarat, ordonanta dvs. doar a declansat... Tudor Chiuariu: Mai e o problema, de fond, intr-un fel. Eu pe unul dintre membrii comisiei pe care l-am propus, al vechii comisii, era de asemenea judecator. Daca domnul presedinte Basescu credea ca e neconstitutional sa fie un judecator in acea comisie, nu il numea, insa domnul presedinte l-a numit prin decret. Deci totul a fost o chestiune politica, iar eu spun ca consecintele acestei decizii a Curtii Constitutionale sunt foarte grave. Din momentul acesta se consacra prin aceasta decizie controlul presedintelui asupra guvernului.

Realizator: Spre ce va indreptati acum, ca si cariera persoanala? Tudor Chiuariu: Cu siguranta voi ramane in politica. Va dati seama ca lucrurile s-au succedat cu repeziciune, nu m-am gandit, insa voi lua o scurta vacanta si dupa Sarbatori voi decide care va fi traiectoria mea profesionala.

Realizator: Va multumesc. Â a€¢ Succesorul lui Chiuariu - Tariceanu nu se grabeste