Tensiunile dintre Primaria Chisinaului, condusa de tanarul liberal Dorin Chirtoaca, si administratia centrala comunista din Republica Moldova se apropie de punctul critic. Si asta dupa ce politia a demontat in noaptea de duminica spre luni bradul ins
Tensiunile dintre Primaria Chisinaului, condusa de tanarul liberal Dorin Chirtoaca, si administratia centrala comunista din Republica Moldova se apropie de punctul critic. Si asta dupa ce politia a demontat in noaptea de duminica spre luni bradul instalat cu o zi inainte de Primarie in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.

Guvernul comunist anuntase anterior ca intentioneaza sa instaleze pomul de Craciun in aceeasi locatie, dar abia in 30 decembrie, astfel incat "cei care sarbatoresc Craciunul cu romanii, adica pe stil nou, sa nu se poata bucura de atmosfera de sarbatoare".

In cadrul sedintei Primariei de ieri, vicecomisarul Iacob Gumenita l-a amenintat pe primar ca "daca nu-si va coordona actiunile cu politia municipala, Primaria va ajunge pe malul Bacului".


POLITIA SE DISCULPÃ…. Pomul de Craciun, care urma sa fie impodobit ieri, a fost demontat la miezul noptii si transferat in spatele Arcului de Triumf din Chisinau. Acesta era pazit de trei tineri ai organizatiei de tineret a Partidului Liberal care au fost retinuti de politie. Unul dintre ei, Petru Apostol, a declarat, in sedinta de la Primarie, ca, la miezul noptii, au fost fortati politie sa iasa din masina. Ei au fost deposedati de camerele video si de aparatele foto si purtati pe strazile capitalei, pret de doua ore, fara a li se aduce la cunostinta motivele unor astfel de actiuni. Ulterior, ei au fost adusi din nou in PMAN unde le-au fost restituite obiectele confiscate, insa imaginile filmate, fusesera sterse. La acel moment pomul fusese deja demontat.

In replica, vicecomisarul Gumenita a spus ca nu politia a fost cea implicata in actiunile nocturne si a declarat ca pomul a fost transferat de serviciul municipal "Spatiile Verzi". Seful acestui serviciu, Eliferii Haruta, a infirmat, insa, versiunea. Dupa ce primarul a cerut Primariei reinstalarea pomului si i-a inmanat vicecomisarului dispozitia de instalare, Gumenita a declarat ca se va conforma si va dispune asigurarea pazei bradului doar dupa ce va stabili daca acesta a fost defrisat legal.

Potrivit edilului Chirtoaca, bradul a fost cumparat de la un cetatean din Vadul lui Voda contra sumei de 6.000 de lei moldovenesti (aproximativ 370 de euro), de trei ori mai ieftin decat bradul cumparat de comunisti anul trecut.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.