Planul sau de a ingheta rata dobanzii creditelor ipotecare se aplica unui numar mic de debitoriPlanul administratiei Bush de a salva piata imobiliara din SUA si sa opreasca economia sa nu intre intr-o recesiune a intrat in vigoare in ziua de joi. Mis
Planul sau de a ingheta rata dobanzii creditelor ipotecare se aplica unui numar mic de debitoriPlanul administratiei Bush de a salva piata imobiliara din SUA si sa opreasca economia sa nu intre intr-o recesiune a intrat in vigoare in ziua de joi. Miscarea consta in inghetarea ratei dobanzii pentru o parte din creditele riscante, cea a imprumuturilor cu rata ajustabila. Exista totusi un mare risc: decizia ar putea adanci si prelungi criza creditelor, informeaza Forbes.
Potrivit analistilor din cadrul Barclays Capital, actiunea de inghetare a ratelor se aplica doar la 240.000 de credite ipotecare riscante. Asociatia Bankerilor Ipotecari a raportat un numar de credite ipotecare cu rata ajustabila de 2,9 milioane.
Decizia nu va ajuta cele 16 procente de debitori care au intrat in delicventa sau faliment, milioane de alti proprietari de case care vor fi considerati ca fiind in posibilitate de plata si vor trebui sa achite rate mai mari din ianuarie, sau vor fi in neplacutele circumstante de a avea o casa care valoreaza mai putin decat ipoteca, sau de a avea un credit care este supus deja unor rate mai mari.
Presedintele Bush, alaturi de secretarul de trezorerie, Henry Paulson si secretarul de Dezvoltare Urbana si Imobiliara, Alphonso Jackson, au subliniat joi alte propuneri care sunt menite sa ajute cele 2 milioane de debitori care vor trebui sa faca fata unor rate de dobanda in crestere a ipotecilor cu rata ajustabila de luna viitoare. Planul include refinantarea unora dintre acestia cu ipoteci cu rata fixa sau plasarea lor in cadrul creditelor oferite de Administratia Federala a Imobiliarelor.Din 2,9 milioane de debitori, doar 240.000 vor primi ajutorModificarea creditului sau inghetarea ratei s-ar putea aplica unui subsistem limitat de debitori ipotecari care ar indeplini o serie de criterii, cel mai important este sa plateasca imprumuturile la timp. De asemenea, decizia se va aplica creditelor contractate intre ianuarie 2005 si iulie 2007, excluzand alte credite ajustabile care sunt supuse noilor cresteri a ratelor de dobanda.
Reactiile negative au aparut imediat dupa ce Administratia a anuntat decizia. Avocatii au declarat ca prin aceasta masura va lasa milioane de debitori aproape de faliment, considerand ca decizia este o scapare rusinoasa a creditorilor si debitorilor irespondabili. "Presedintele Bush vrea sa faca o politica buna, dar nu se pricepe la economie", a declarat Edward Ketz, profesor de contabilitate la Universitatea Penn State. "Ii pedepseste pe cei care au actionat prudent si ii recompenseaza pe cei care au luat decizii proaste de a cumpara ce nu si-au putut permite. Bush stimuleaza noi cumparatori de case sa actioneze inconstient, deoarece vor crede ca Washingtonul va interveni din nou sa-i salveze", a subliniat profesorul.
Poate si mai important este faptul ca Ketz si altii ameninta ca planul va sufoca si mai mult piata creditelor ceea ce ar duce la rate ipotecare mai mari pe termen lung.
Declinul activelor in titlurile ipotecare din vara au lovit bancile si investitorii, iar unele institutii financiare bancare au anuntat pierderi de 70 miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, planul ar putea inrautati intreaga criza.Analistii nu vad cu ochi buni decizia disperata a presedinteluiDelicventa in plata creditelor ipotecare a urcat la cel mai inalt nivel din ultimii 20 de ani in al treilea trimestru al acestui an, potrivit Administratiei Federale a Imobiliarelor, in timp ce debitorii au ajuns in imposibilitate de plata a creditelor sau au recurs la vanzarea proprietatilor pentru a scapa de credite. Procentajul de credite cu intarzieri de plata mai mari de 30 de zile au crescut cu 5,59%, cel mai ridicat nivel din 1986. "Politicienii vor sa para ca fac ceva in timp ce stau degeaba. Acest plan se potriveste perfect acestei expresii", a declarat Joseph Mason, profesor bancar la Drexel University. Miscarea paseaza problema catre urmatorul presedinte care va fi ales toamna viitoare, cu mult inainte ca inghetarea ratei la creditele ipotecare sa amelioreze situatia de pe piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.