Inca face cascadorii si se misca mai bine decat multi tineri. A lucrat la 150 de filme in Romania si 22 in strainatate, este conferentiar universitar doctor la UNATC "I.L. Caragiale" si, mai nou, apare intr-o telenovela. Astaz
    Inca face cascadorii si se misca mai bine decat multi tineri. A lucrat la 150 de filme in Romania si 22 in strainatate, este conferentiar universitar doctor la UNATC "I.L. Caragiale" si, mai nou, apare intr-o telenovela. Astazi, Szoby Czeh implineste 65 de ani. Szoby Czeh, cunoscutul actor, cascador si regizor de lupte, spunea la un moment dat, intr-un interviu in revista Cinema, despre intalnirea sa cu filmul: "Intalnirea mea cu filmul a avut loc in anul III de facultate, pe cand evoluam la circ in trupa Ganea, si am fost selectionat de Sergiu Nicolaescu pentru nou-infiintata scoala de cascadori". Doua fracturi de co­loana, un timpan si dintii sparti, cateva comotii cerebrale, din care ultima cu fractura de baza de craniu. Cartea de vizita a unui cascador care inca mai suceste mintile fetelor. "Nu mi-a placut nici­odata sa ma puna cineva sa invat, recunoaste cunoscutul cascador. In rest citeam de bunavoie tot ce puteam. Am fost pedepsit zilnic. Mama ma batea cam toata ziua, iar tata ma batea temeinic cand ajungea seara acasa. Iar de la scoala am atatea aventuri, incat nu pot sa povestesc in cuvinte. Eram spaima tuturor cadrelor didactice. M-am remarcat tarziu, desi mi s-au oferit multe roluri incepand de la 24 de ani. Prima data cand am simtit sentimentul de re­cu­noastere a fost la premiera filmului «Tran­dafirul galben», primul din seria «Margelatua€™Â»." Adept al expresiei Reabilitare prin sport, Szoby Czeh are un centru pentru reeducarea copiilor strazii, numit "Centrul Gladiator", un centru pentru prevenirea si combate­rea de­lincventei juvenile. "Este, de fapt, un centru de antrenament, de instruire si educatie, afirma cunoscutul cascador. Toate cazurile pe care le-am avut pana acum, adica vreo 300 in doi ani, s-au rezolvat 100%. I-am ajutat in principal pe copiii din Sectorul 3, pentru ca centrul a fost infiintat de Primaria acestui sector. Imi pare rau ca nu s-a infiintat acest centru si in restul sectoarelor. Dar asta nu ne-a im­piedicat sa-i ajutam si pe alti copii din diverse alte locuri ale Capitalei sau chiar din alte orase ale tarii. Beneficiul pe care il au copiii nu este numai cel educational, ei sunt si foarte bine instruiti. Este un proiect stiintific care a fost preluat de mai multe tari din Occident. Sunt disperat ca nu am realizat nici 10% din cate mi-ar fi placut. In general, am realizat ce mi-am dorit din punct de vedere calitativ, mai putin cantitativ. Am fost chiar exa­gerat de atent cu copiii mei, ca sa nu li se intample ceva. Cred ca este o deformatie profesionala. Am avut si am in continuare o relatie excelenta cu copiii mei, sunt un fel de frate mai mare. Tot ce am facut a fost pentru ei si pentru sotia mea", a incheiat Szoby Czeh. (Loreta Popa)  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.