Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite ale Americii a decis sa ia in discutie cazul lui Mohammad Munaf, condamnat la moarte de un tribunal irakian in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani in anul 2005.

Decizia Curtii Supreme de
Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite ale Americii a decis sa ia in discutie cazul lui Mohammad Munaf, condamnat la moarte de un tribunal irakian in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani in anul 2005.

Decizia Curtii Supreme de Justitie din SUA vine in urma sentintei de condamnare la moarte a lui Mohammad Munaf, ramasa definitiva, si in conditiile in care, initial, autoritatile americane au sustinut ca nu pot interveni in procesul desfasurat in Bagdad. De aceea, un tribunal federal din Washington respinsese contestatia lui Munaf impotriva predarii sale catre autoritatile irakiene pentru executarea sentintei. Ghidul jurnalistilor romani se afla inca in custodia fortelor multinationale pana la pronuntarea unei decizii definitive in SUA cu privire la statutul sau.
Decizia Curtii Supreme de Justitie din SUA dovedeste ca autoritatile americane au luat in serios, in ceasul al 12-lea, sentinta definitiva de condamnare la moarte, pronuntata in Bagdad, confirmand prin aceasta ca informatia publicata de ziarul „Gardianul” este adevarata.

Casa Alba a sustinut ca tribunalele americane nu pot interveni impotriva sentintei pronuntate de o instanta irakiana in cazul unui acuzat cu dubla cetatenie care a comis o infractiune pe teritoriul irakian. Munaf, care are dubla cetatenie, americana si irakiana, se considera nevinovat si a atacat sentinta de condamnare la moarte in fata instantelor superioare irakiene. Curtea de Apel din Bagdad a mentinut, insa, condamnarea la moarte. De asemenea, instanta a mentinut condamnarea la moarte pentru alti cinci irakieni, printre care se numara si Youssuf Munaf, fratele lui Mohammad. Decizia a fost citita in instanta, urmand ca hotararea sa fie redactata. Din acel moment, Munaf are 30 de zile pentru a inainta catre presedintele Irakului o cerere de gratiere. Daca cererea este respinsa, Munaf nu mai are decat sansa ca autoritatile americane sa decida sa nu-l mai predea pentru executarea sentintei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.