Romania nu recunoaste identitatea nationala a Republicii Moldova, iar acesta este motivul pentru care relatiile dintre cele doua tari sunt tensionate, a explicat presedintele moldovean Vladimir Voronin pentru cotidianul Financial Times.
"Romania nu ne recunoaste identitatea nationala. Nu ne recunosc ca etnie moldoveana si nu recunosc limba moldoveneasca. Pentru ei, nu exista istorie a Republicii Moldova", a declarat Voronin pentru Financial Times si alti jurnalisti. "Relatiile noastre sunt dificile cu Romania in acest moment. Intelegem ca Romania este membra a Uniunii Europene si NATO si nu ne permitem sa o atacam politic. Dar am discutat aceasta problema cu prietenii nostri europeni. Mai mult decat atat, voi trimite un mesaj tuturor liderilor tarilor UE in urmatoarele zile, pentru a le explica situatia", a declarat el. Roscovan si cu parul alb, ritmul monoton in care vorbeste ii tradeaza cariera anterioara de apparatchik sovietic, il descrie Financial Times, adaugand ca Voronin are scanteia luptei politice in ochi. Asa cum a explicat saptama na aceasta in timpul unei vizite la Bruxelles, adversarul sau este Romania.

Voronin era ministru de interne al Moldovei in 1989, cand autoritatile comuniste ale republicii au recurs la forta pentru a dispersa miile de demonstranti antisovietici de la Chisinau. In prezent, Republica Moldova este o tara independenta, dar fragila, cu 4,3 milioane de locuitori, vulnerabila la presiuni atat din partea Rusiei, cat si a Romaniei, comenteaza Financial Times.Voronin, care a devenit presedinte in 2001, a urmat deschis politici proruse, ajustandu-le in 2003 in mare parte din cauza sustinerii acordate de Moscova regiunii separatiste Transnistria. La Bruxelles, Voronin a denuntat ferm ceea ce el catalogheaza drept o incercare a Romaniei de a submina independenta tarii sale.