Oferta de 10% din actiunile Transgaz a pus in miscare 1,45 miliarde de euro, echivalentul a 1,4% din PIB.


Romanii s-au inghesuit sa cumpere actiuni la Transgaz. Subscrierea s-a incheiat vineri, iar calculele preliminare arata ca ofer
Oferta de 10% din actiunile Transgaz a pus in miscare 1,45 miliarde de euro, echivalentul a 1,4% din PIB.


Romanii s-au inghesuit sa cumpere actiuni la Transgaz. Subscrierea s-a incheiat vineri, iar calculele preliminare arata ca oferta de 10% din actiunile transportatorului national de gaze naturale a atras 1,45 miliarde de euro. Aceasta suma reprezinta echivalentul a 1,4% din PIB.


Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, ne-a declarat ca actiunile Transgaz au fost cu mult suprasubscrise. Astfel, suprasubscrierea a fost de 31,1 ori pe transa investitorilor mari si de 10 ori pentru persoanele private. Si a "adunat" 1,2 miliarde de euro de la companii si 255 de milioane de euro de la persoanele private.


IMENS. Subscrierile la Transgaz au avut cel mai mare succes dintre toate ofertele publice initiale de la Bursa de Valori Bucuresti. Daca la oferta Alumil, actiunile acesteia au fost suprasubscrise in proportie de 1.600% si au adus in ringul bursier 129 milioane de euro, la Transgaz suma alocata este de 11,2 ori mai mare. Transgaz a depasit si Transelectrica, al carei pachet de 10% din actiuni a fost suprasubscris vara trecuta in procent de 646%, investitorii alocand circa 225 de milioane de euro. Interesul pentru actiunile Transgaz este dat de participarea companiei la proiectul Nabucco, de transport al gazelor din zona Marii Caspice catre Europa Occidentala.

Anul 2008 va aduce pe bursa alte trei companii din domeniul energetic: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.