Presedintele Consiliului National Secuiesc, Fodor Imre, a declarat, sambata seara, ca voturile primite la alegerile europarlamentare de candidatul independent maghiar Tokes Laszlo in vechiul Regat (Moldova si Muntenia) se datoreaza faptului ca el a i
Presedintele Consiliului National Secuiesc, Fodor Imre, a declarat, sambata seara, ca voturile primite la alegerile europarlamentare de candidatul independent maghiar Tokes Laszlo in vechiul Regat (Moldova si Muntenia) se datoreaza faptului ca el a inceput Revolutia.

"Tokes, nefiind politician, fiind atatea probleme de coruptie, romanul si-a adus aminte ca asta e cel care a inceput Revolutia, pentru ca e absolut absent de orice probleme de coruptie. Probabil ca asta a fost motivul pentru care a primit vreo 14.000 de voturi in Regat", a declarat Fodor Imre.

Potrivit acestuia, "e surprinzator si benefic" ca 8 la suta din voturile pentru Tokes au provenit din Moldova si Muntenia, insa este un succes remarcabil faptul ca in zona Secuimii acesta a primit 59 la suta din voturi.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, sambata, la tribuna Consiliului Reprezentantilor Teritoriali ai Uniunii si apoi in fata presei ca presedintele Traian Basescu a facut totul pentru ca formatiunea maghiara sa nu intre in Parlamentul European.

"Eram la TV, cu Titus Corlatean, Basescu era deja in salonul de asteptare si cand am intrat, cu zambetu-i simpatic si prietenos mi-a zis: «Va felicit ca nu intrati in Parlamentul European». Eu am spus «De ce credeti asta, gresiti», el a zis «Nu mai primiti voturile romanilor, ca acum romanii vor vota altfel». Am raspuns ca nu cu voturile romanilor am intrat noi in Parlament. Iar cand a mers Kelemen Hunor la el, saptamana asta, i-a spus «De data asta ati scapat». Restul e o simpla deductie logica, o legatura logica intre cele doua afirmatii. E clar ca presedintele a facut tot ce putea face ca noi sa nu intram (in Parlamentul European -n.r.)", a declarat Frunda.

El a spus ca, din moment ce candidatul independent Tokes Laszlo nu si-a facut niciun fel de campanie in zonele Moldova si Muntenia, de unde a primit 18.000 de voturi, nu exista o alta explicatie. Frunda a refuzat sa spuna daca banuieste o frauda electorala, dar a precizat ca a€žar fi o prostie" sa faca vreo plangere pe acest subiect.


Referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc aproape de final Presedintele Consiliului National Secuiesc, Fodor Imre, a declarat, sambata seara, ca referendumul intern pentru autonomia Tinutului Secuiesc este aproape de finalizare, tinta fiind strangerea a 240.000 de voturi din aceasta regiune.

"Un numar de 173.000 de semnaturi sunt din toata Secuimea. In Scaunul Mures pana acum s-au strans 24.500 de voturi, dar nu numai aici continuam. Mai sunt cateva comune si in jurul Scaunului Odorhei si continuam si acolo. Avem o cifra catre care tindem, si anume la 240.000 de voturi", a declarat Fodor, potrivit caruia reprezentantii CNS doresc sa continue strangerea de voturi pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008.

Potrivit sursei citate, in luna februarie a anului viitor va putea fi convocata Adunarea Generala, care sa analizeze rezultatele si modul de  fructificare a rezultatelor referendumului.

"Luam o serie de hotarari legate de acest aspect, atat in tara cat, si la APCE, atat la Strasbourg, cat si la Bruxelles", a sustinut Fodor, potrivit caruia la acest referendum participa si populatie majoritara romaneasca din zona.

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Fodor Imre, a dat publicitatii, sambata, o scrisoare pe care i-a adresat-o lui Lluis Maria de Puig, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in care ii cere sprijin pentru numirea unui raportor al APCE care sa evalueze situatia secuilor.

Presedintele CNS a trimis scrisoarea lui Lluis Maria de Puig, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, cel care a fost raportor al recomandarii 1333/1997 privind cultura si limba aromana.

In scrisoare, CNS cere sprijin pentru numirea unui raportor al APCE in vederea a€ževaluarii situatiei generale a comunitatii nationale secuiesti cu  identitate maghiara".Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.