Cititorii care au facut scoala inainte de 1989, altfel spus, pe vremea cand Mihai Eminescu era stiut ca indragostit de Veronica Micle, si nu de Monica Columbeanu, isi amintesc, probabil, de celebra Tema cu variatiuni, schita publicata de I.L. Caragia
Cititorii care au facut scoala inainte de 1989, altfel spus, pe vremea cand Mihai Eminescu era stiut ca indragostit de Veronica Micle, si nu de Monica Columbeanu, isi amintesc, probabil, de celebra Tema cu variatiuni, schita publicata de I.L. Caragiale in Vointa nationala din 22 august 1985. Satiricul nostru national ia ca Tema un fapt minor: un incendiu la o casa din Dealul Spirii, stins in cateva minute. "Aseara, pe la 6 ore, un foc a izbucnit la o casa peste drum de cazarma Cuza in Dealul Spirii. Multumita activitatii pompierilor si soldatilor, focul, desi batea un vant puternic, a fost nabusit in cateva minute. Pagubele nu sunt prea insemnate." Plecand de aici, Caragiale imagineaza trei texte (Variatiuni) tiparite de ziarele vremii ca reflectare a intamplarii. Cea mai hazlie ramane Variatiunea atribuita de I.L. Caragiale unui "ziar opozant, fara programa, nuanta liberal-conservatoare". Ingalat la modul absolut, ca multe dintre textele unei prese partizane pana la imbecilitate, articolul se remarca prin violenta atacului la adresa Guvernului, pe motiv ca "daca pompierii, opera venerabilului si batranului general Florescu, nu stingeau focul, cine stie cat mai ardea!!!":


Atat inainte, cat si dupa 1989, cercetatorii s-au concentrat exclusiv asupra aspectelor estetice ale satirei caragialiene. Ei n-au tinut cont astfel ca multe dintre nemuritoarele schite si povestiri ale lui I.L. Caragiale sunt undeva la granita dintre proza si gazetarie. Daca ar fi luat in calcul aceasta realitate, ei si-ar fi dat seama ca Tema cu variatiuni ascunde o realitate social-politica precisa, traita de Caragiale ca gazetar. Ziarul opozant, de nuanta liberal-conservatoare, nu e nimeni altul decat cotidianul Romania, oficiosul unui partid al carui titlu ne face sa pufnim in ras: Partidul Liberal-Conservator. Cum a luat nastere acest partid? Printr-un proces tipic vremurilor lui Caragiale. La 10 ianuarie 1880 se constituie la Bucuresti Partidul Liberalilor Sinceri. In ciuda numelui sau, cu pronuntat iz caragialean, formatiunea se vrea serioasa. E vorba, de fapt, despre o disidenta din cadrul PNL, condus autoritar de Ion C. Bratianu. Avandu-l in frunte pe George D. Vernescu (proprietarul cladirii ce se poate vedea si azi pe Calea Victoriei), Partidul Liberalilor Sinceri numara in randurile sale fruntasi liberali nemultumiti de conducerea PNL, mai ales de cuplul I.C. Bratianu - C.A. Rosetti. Isi impodobise numele cu sintagma Sinceri pentru a reliefa ca membrii sai impartaseau principii "liberale sincere", spre deosebire de cei ramasi in PNL, care impartaseau principii liberale "nesincere". Pe fondul lungii guvernari I.C. Bratianu, PLS se apropie de Partidul Conservator, cu care se si contopeste la 17 martie 1884, formand Partidul Liberal-Conservator. Oficiosul PLS are un titlu propagandistic: Binele Public. Dupa fuziunea cu Partidul Conservator, organul de presa al PC se autodesfiinteaza, ca si Binele Public, de altfel pentru a lasa loc oficiosului Partidului Liberal-Conservator, Romania.


7 decembrie 2006. De la aparitia pe scena politica a Partidului Liberalilor Sinceri au trecut 126 de ani. Tot la Bucuresti, se iveste pe scena noastra politica un nou partid: Partidul Liberal Democrat. Cativa li-deri ai PNL, nemultumiti ca partidul nu le-a dat un ciolan la fel de mare ca al altora, decid infiintarea unei formatiuni avand drept stindard: promovarea adevaratelor principii liberale falsificate de PNL-ul lui Calin Popescu Tariceanu. Nu isi spun Liberali Sinceri, dar se intelege ca asta se pretind. Sub conducerea lui Theodor Stolojan, echipa nemultumitilor colinda tara si aduce in noul partid multi liberali nemultumiti, la randu-le, de politica actualei conduceri a PNL. Ca si in cazul celor din PLS, cei din PLD se avanta in lupta pentru a face din formatiunea lor una in stare sa concureze si sa dea jos PNL-ul de la guvernare. Luandu-l in serios pe Theodor Stolojan, ei au reusit la europarlamentare un procentaj de aproape 8%. Sampanie, imbratisari, entuziasm, sperante.



Luni, 3 decembrie 2007, afla ca PLD se va uni cu PD pentru a forma Partidul Liberal Democrat. Chiar de la Theodor Stolojan, care i-a smuls pe multi din PNL. Fostul prim-ministru al lui Ion Iliescu le-a tras clapa. Nu e la prima smecherie de acest soi. In octombrie 2004, le tragea clapa celor din PNL, jucand comedia imbolnavirii pentru a-i lasa lui Traian Basescu locul de lider al Aliantei D.A. Ce vor fi simtit cei din PLS acum 123 de ani, cand au aflat ca partidul lor se va contopi cu PC in Partidul Liberal Conservator? Ce-au simtit cei din PLD in seara lui 3 decembrie 2007. Cand citim, in Caragiale, numele noului partid, Partidul Liberal Conservator ne pufneste rasul? Ce vor simti urmasii nostri peste 123 de ani cand vor citi despre Partidul Democrat-Liberal?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.