Mai multe scenarii sunt posibile in Kosovo, dupa incheierea negocierilor mediate international dintre Belgrad si Pristina, soldate cu un esec, transmite Reuters. Dosarul Kosovo va reveni la ONU si va face in 19 decembrie obiectul unei dezbateri in C
Mai multe scenarii sunt posibile in Kosovo, dupa incheierea negocierilor mediate international dintre Belgrad si Pristina, soldate cu un esec, transmite Reuters. Dosarul Kosovo va reveni la ONU si va face in 19 decembrie obiectul unei dezbateri in Consiliul de Securitate, care nu va conduce insa la o noua rezolutie pentru Kosovo.
Analistii britanici au facut o trecere in revista a variantelor de evolutie a situatiei din zona:

Serbia instituie blocada provinciei

Serbia si aliatul sau, Rusia, insista ca este nevoie de continuarea negocierilor si orice rezultat al acestora trebuie sa fie aprobat de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite. Statele Unite si majoritatea membrelor UE au convingerea ca nu se poate ajunge la un compromis intre oferta Serbiei de autonomie extinsa si cererea de independenta a Kosovo. Diplomatii sunt de parere ca tarile occidentale vor lua rapid masuri pentru a asigura transferul responsabilitatii de supraveghere a provinciei de la ONU la UE, asa cum prevede planul Ahtisaari, blocat de Rusia in Consiliul de Securitate. In replica, Serbia si-ar putea inchide frontierele si institui blocade comerciale.

Kosovarii isI proclama unilateral independentta

Politicienii albanezi din Kosovo au anuntat ca vor fixa data declaratiei unilaterale de independenta, dupa ce se vor consulta cu Washingtonul si Bruxelles-ul. Momentul declaratiei va depinde probabil de coordonarea cu ONU si diplomatii UE in ceea ce priveste transferul de la o misiune la alta, dar si de data alegerilor prezidentiale din Serbia, programate intre jumatatea lunii ianuarie si sfarsitul lunii februarie. Occidentul ar prefera ca acest scrutin sa se desfasoare inainte de fixarea datei declaratiei de independenta a Kosovo, pentru a evita un vot de protest care ar aduce la putere la Belgrad un nou presedinte nationalist.

Sarbii fug din Kosovo


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.