Fostul agent rus Mihail Trepaskin a dezvaluit ca un fost coleg de-al sau a incercat de trei ori sa il recruteze pentru o operatiune finantata de stat, care viza "eliminarea" lui Aleksandr Litvinenko, ucis anul trecut la Londra cu po

 Fostul agent rus Mihail Trepaskin a dezvaluit ca un fost coleg de-al sau a incercat de trei ori sa il recruteze pentru o operatiune finantata de stat, care viza "eliminarea" lui Aleksandr Litvinenko, ucis anul trecut la Londra cu poloniu-210, scrie The Sunday Times, in editia electronica.

Mihail Trepaskin, locotenent-colonel in cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), fostul KGB, a fost eliberat saptamana trecuta din inchisoare, dupa ce a ispasit patru ani de detentie, pentru o serie de acuzatii care, in opinia sa, au fost motivate politic.


Intr-un interviu acordat The Sunday Times, el a precizat ca a fost pentru prima data abordat la inceputul lui septembrie 2002 de un fost coleg al lui Litvinenko, cunoscut sub numele de Viktor.

Viktor a declarat ca a fost demis din FSB si ulterior a fost angajat in cadrul unei unitati de contrainformatii. El era la curent cu faptul ca Trepaskin mentinea in mod regulat legatura cu Litvinenko, care se deplasase la Londra si lucra pentru Boris Berezovski, magant exilat din Rusia si critic fervent al presedintelui Vladimir Putin.

"Viktor mi-a spus ca a fost infiintat un grup pentru rezolvarea odata pentru totdeauna a tuturor problemelor legate de Litvinenko si Berezovski", a precizat Trepaskin, in primele sale comentarii de la eliberarea sa din inchisoare.
Voia ca eu sa il ajut sa urmareasca o ruda a lui Litvinenko ce traia la Moscova. Am banuit ca planuiste ceva suspect pentru a-l supune la presiuni pe Litvinenko", a explicat el.
"Esti nebun? I-am spus. Incerci sa ma recrutezi pentru a ajuta la comiterea unui asasinat? Las-o balta", a adaugat Trepaskin.

Trepaskin sustine ca serviciile de securitate ruse planuiau de mai multi ani asasinarea lui Litvinenko. Dupa doua luni de la intalnirea din septembrie, Viktor l-a abordat din nou. De aceasta data, Viktor i-a spus ca FSB-ul era hotarat sa ii reduca la tacere atat pe Litvinenko, cat si pe Iuri Felstinski, un istoric rus stabilit in Statele Unite.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.