Asociatia israeliana pentru drepturi civile este ingrijorata de "intensificarea rasismului fata de cetatenii arabi din Israel", in raportul sau anual publicat sambata, relateaza AFP.

"Rasismul in randul populatiei evreiesti fata de cetrate
Asociatia israeliana pentru drepturi civile este ingrijorata de "intensificarea rasismului fata de cetatenii arabi din Israel", in raportul sau anual publicat sambata, relateaza AFP.

"Rasismul in randul populatiei evreiesti fata de cetratenii arabi din Israel, sub toate aspectele sale, este in crestere constanta", afirma raportul, realizat pe baza mai multor sondaje de opinie.

Documentul citeaza un sondaj publicat in septembrie 2007, de Centrul israelian pentru democratie, potrivit caruia 55 la suta dintre evreii israelieni sunt de acord sa incurajeze arabii israelini sa emigreze.

Dintre persoanele chestionate, 78 la suta sunt impotriva participarii la guvernare a partidelor reprezentand populatia araba.

Pe de alta parte, 75 la suta dintre israelienii evrei nu voiau in 2006 ca arabii sa locuiasca in imobilele lor (fata de 57, la suta in 2005), iar 61,5 la suta nu voiau sa aiba prieteni arabi (fata de 45,5 procente in 2005), potrivit unui studiu al centrului pentru "lupta imptoriva rasismului", publicat in acest an si citat de asociatie.

O proportie de 55,5 la suta dintre israelienii evrei sunt in favoarea unei separari totale intre evrei si arabi in zonele de distractie, potivit acestui studiu.

Centrul mentioneaza, de asemenea, o crestere de 21 la suta in 2006 a incidentelor antiarabe, acestea ridicandu-se la 274 fata de 225 in 2005.

Potrivit unei a treia anchete realizate in 2004 de universitatea din Haifa, oras situat in nordul Israelului, pe un esantion de tineri, 69 la suta dintre elevii evrei cred ca arabii "nu sunt inteligenti", 75 la suta considera ca sunt violenti, iar o treime marturisesc ca le este teama de ei.

"Tema, ura si rasismul pot sa se transpuna in acte, incepand cu sloganuri de tipul «moarte arabilor» pe stadioanele de fotbal si pana la propuneri de legi rasiste in Parlament", sustine Asociatia pentru drepturile civice.

Arabii israelieni sunt descendenti ai palestinienilor ramasi pe teritoriul lor in momentul crearii statutul Israel in 1948.

Aceasta comunitate numara 1,2 milioane de persoane, respectiv o cincime din populatia totala. Mai multe rapoarte oficiale israeliene si institutii cum ar fi Curtea Suprema au admis ca arabii israelieni sunt victime ale discriminarii economice si sociale.
Prima ancheta a fost realizat pe un esantion format din 1.000 de persoane, avand o marja de eroare de trei la suta, iar cea de-a doua pe un esantion de 500 de persoane, avand o marja de eroare de 4,5 la suta. Al treilea sondaj a fost efectuat pe un santion de 1.600 de liceeni.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.