Iranul, al patrulea mare producator de petrol la nivel mondial, a renuntat integral la dolar ca valuta utilizata la incasarea veniturilor din vanzarile de titei, a anuntat, la sfarsitul saptamanii, agentia iraniana de presa ISNA, citata de Reuters.
Iranul, al patrulea mare producator de petrol la nivel mondial, a renuntat integral la dolar ca valuta utilizata la incasarea veniturilor din vanzarile de titei, a anuntat, la sfarsitul saptamanii, agentia iraniana de presa ISNA, citata de Reuters.

"Conform cu politica de a vinde petrol in alte valute decat dolarul american, tranzactiile cu petrol iranian in dolari americani au fost eliminatate complet", a informat ISNA, dupa discutiile cu ministrul petrolului din Iran, Gholamhossein Nozari.

Ministrul iranian a declarat ca, avand in vedere scaderea valorii dolarului si pierderile suportate de exportatorii de titei in urma acestui trend, moneda americana nu mai reprezinta o valuta de incredere.

"De aceea, la reuniunea sefilor de stat, Iranul a propus membrilor OPEC identificarea unei valute pentru exporturile de petrol care sa fie de incredere si sa nu cauzeze pierderi statelor exportatoare", a afirmat Nozari.

La intrunirea din luna noimebrie a sefilor de stat din OPEC, Iranul a sugerat ca petrolul ar trebui sa fie vandut in schimbul unui cos de valute, dar nu a castigat sustinerea altor membri ai organizatiei, cu exceptia Venezuelei.

Un alt oficial iranian din sectorul petrolier a afirmat, in luna noimebrie, ca plata se efectueaza in alte valute decat dolarul american pentru aproape toate livrarile de petrol.

Pe parcursul ultimilor doi ani, al doilea mare producator de petrol din OPEC si-a redus treptat expunerea la dolar, argumentand ca valuta americana, aflata pe un trend descendent, ii afecteaza puterea de cumparare. Totodata, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a numit moneda americana "o bucata de hartie lipsita de valoare".

Tensiunile dintre Iran si SUA se mentin inca de la revolutia islamica din anul 1979, iar intre autoritatile de la Teheran si cele de la Washington a aparut si un alt conflict, privind programul nuclear dezvoltat de statul musulman.

Hojjatollah Ghanimifard, director de afaceri internationale la Compania Nationala de Petrol din Iran, a declarat pentru Reuters in luna noiembrie ca cea mai mare parte a incasarilor din vanzarile de petrol sunt exprimate in euro, iar unele in yeni.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin