In localitatea Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, s-a descoperit un sit arheologic in care s-au conservat lemne, alune si franghii cu o vechime de 3000 de ani. Directorul Muzeului Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe, Valeriu Kavruk, ne-a declar
In localitatea Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, s-a descoperit un sit arheologic in care s-au conservat lemne, alune si franghii cu o vechime de 3000 de ani. Directorul Muzeului Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe, Valeriu Kavruk, ne-a declarat ca vestigiile au fost gasite in albiile unui rau foarte sarat din apropierea Bailor Figa, iar conservarea lor a fost posibila tocmai datorita namolului imbibat cu sare. Analizeze facute cu Carbon 14 au relevat ca acestea dateaza din anul 1000 i.H, a spus Valeriu Kavruk, care a mai adaugat ca situl de la Figa este cea mai importanta descoperire arheologica facuta in ultimele decenii in Sud-Estul Europei. Importanta acestei descoperiri consta nu numai in faptul ca pentru prima data s-au gasit lemn si franghii din iedera cu o vechime considerabila, foarte bine conservate, ci si in faptul ca aceste obiecte constituie indicii referitoare la modul in care se exploata sarea in urma cu 3000 de ani. Specialistii au concluzionat ca blocurile de sare erau taiate prin topire, cu autorul apei scurse din gaurile din jgheab, nu cu unelte dure ca in zilele noastre.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.