Senatorul UDMR Gyorgy Frunda l-a acuzat, sambata, la Targu Mures, pe seful statului ca "a facut tot ce putea" pentru ca UDMR sa piarda la alegerile pentru Parlamentul European. Senatorul a sustinut ca UDMR ar putea pierde alegerile locale nu doar din cauza unor partide cum este cel al lui Szasz Jeno, ci pentru ca exista si partide romanesti care doresc ca UDMR sa ramana in afara Parlamentului.
El a amintit de pozitia sefului statului si a spus ca are indoieli ca Tokes ar fi fost votat de romanii din zone unde nu si-a facut campanie. Politicianul a povestit ca inainte de alegeri s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si acesta i-a spus ca nu vor intra in PE deoarece "romanii vor vota altfel". Dupa alegeri seful statului s-a intalnit cu Kelemen Hunor si i-a spus "de data asta ati scapat", a explicat senatorul. "Restul este o deductie logica. Este clar ca presedintele Basescu a facut tot ce putea pentru ca noi sa nu castigam. Spuneti-mi daca credeti ca 14 000 de romani din Moldova si Muntenia sunt atat de in dragostiti de doctrina lui Tokes sa-l voteze? De ce l-au votat? Nu fac plangere de frauda, ar fi o prostie, am facut doar o analiza politica a votului", a precizat Frunda. seful statului i-a criticat de mai multe ori public pe liderii UDMR, pe care i-a comparat cu cei ai PSD din punctul de vedere al coruptiei.

Kelemen spune ca Tokes va fuziona cu partidul prezidential

Presedintele executiv al UDMR a declarat ca Laszlo Tokes manipuleaza opinia publica atunci cand vorbeste despre intalnirea cu Traian Basescu si ca se asteapta ca episcopul sa fuzioneze cu partidul prezidential. Kelemen a amintit ca episcopul a spus ca presedintele este mai receptiv la problemele maghiarilor decat UDMR. "Din pacate domnul Tokes, cand face aceste afirmatii, nu ca nu ar spune adevarul, dar manipuleaza opinia publica. Presedintele a facut intr-o ora si jumatate fuziunea intre PD si PLD, urmeaza ca si domnul Tokes sa fuzioneze cu partidul prezidential", a afirmat presedintele executiv al Uniunii.