SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Pe un afis electoral am citit urmatoarea cugetare politica: "Munca cinstita ne va asigura un trai decent". Din faptul ca, langa text, vedem fotografia de familie a unor Ionesti tineri, deducem ca asa gandeste tinerimea

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Pe un afis electoral am citit urmatoarea cugetare politica: "Munca cinstita ne va asigura un trai decent". Din faptul ca, langa text, vedem fotografia de familie a unor Ionesti tineri, deducem ca asa gandeste tinerimea de conditie medie si ca partidul, care a tiparit afisul, n-a facut altceva decat sa-l confirme pe acest harnic, majoritar si cinstit Ionescu.

In politica, toata chestia e sa promiti, dar sa nu angajezi prin nimic. Sa pari a oferi totul si a nu da mare lucru. Va propun - pornind de la acest imperativ de partid - sa ghicim ce a gandit autorul sloganului cand l-a compus. De cand e lumea, omul munceste ca sa aiba ce manca, ce imbraca si unde se odihni. Munceste pentru traiul zinic. Individul majoritar nu trudeste pentru candva, ci pentru a lega o zi cu alta, in prezent. Or, afisul nu anunta un trai decent prin munca acum. Bunul-simt ne indeamna sa gandim ca, pentru prezent, e nevoie de altceva, decat de munca cinstita. De orice altceva, numai de munca cinstita nu.

Si, apoi, ce inseamna a munci cinstit? Salariul nu trebuie sa fie si el cinstit? Munceste fiecare cum poate, insa leafa trebuie sa fie cinstita, pe potriva muncii. Prin urmare, nu munca, ci salariul cinstit ne asigura un trai decent. Pentru viitor, traiul decent ni-l asigura agoniseala, prevederea, norocul, eventual evolutia generala a societatii. Politicienii ne prostesc vorbindu-ne doar despre viitor, fiindca viitorul n-are dimensiuni si termeni de comparatie. Nici un om politic nu va zice: Azi trebuie sa o duceti mai bine ca ieri. Mai binele are masuri doar in prezent. Ideea ca munca ne va asigura peste ani un trai decent e mincinoasa rau. Romanul majoritar vede in traiul decent doar o solutie de moment. Prin decent el nu intelege traiul bun, ci un pic mai sus peste pragul saraciei. Cuvantul decent e lipsit de continut, deoarece inseamna diferit pentru fiecare, si in nici un caz prin raportare la traiul indestulat. Traind decent nu-ti e rusine de cum o duci, dar nici mandru n-ai cum sa fii. Traiul decent e unul de asteptare. Sloganul spune ca munca asta cinstita, adica supusa si rabdatoare, garanteaza o asteptare ceva mai implinita. Asteptand o asteptare mai buna, le permitem oamenilor politici sa traiasca linistiti si in huzur in prezent. Citind inca o data zicala electorala de pe afis, realizam cum strica politica intelesurile de capatai ale cuvantului, cum atenteaza la dictionarul esential al realitatii. Cinstea si munca sunt doua realitati separate. Munca incepe sa fie garantia mai binelui cand e eficienta, disciplinata, desteapta, indarjita. Ce loc ocupa cinstea intr-o industrie de computere? Munca, daca e doar cinstita, asigura o saracie lunga, consolata cu toate intelepciunile saraciei, intre care la loc de frunte sta ultrapagubosul "Sarac, dar cinstit".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.