CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
E 407 da consistenta produsului
Apa si uleiul sunt ingredientele principale ale pateului vegetal cu ceapa verde analizat, procentul trecand bine de 50%. Ceapa verde este folosita doar pentru impresie, avand o pondere de 0,4%.


Pateul vegetal cu ceapa verde Unicarm este fabricat, dupa cum scrie pe eticheta, prin fierbere si este "ambalat in membrana artificiala necomestibila". Tot de pe eticheta citim si ingredientele: "Apa, ulei vegetal 30%, proteina vegetala din soia, substanta de ingrosare: caragenan E 407, sare, ceapa verde deshidratata 0,4%, colorant natural: caramel E 150 (poate fi E 150 a, b, c, d), extract de fructe si legume".


ANALIZÃ…. Pateul vegetal analizat este un produs pe baza de proteina vegetala din soia, imobilizata intr-un hidrocoloid format din guma caragenan si apa in care se mai gasesc urme de ceapa verde deshidratata. "Pateul" contine si coloranti din clasa caramelurilor nespecificati, dar unii dintre ei pot fi considerati a fi periculosi. Despre aditivul alimentar E 407, caragenan, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca poate genera compusi de degradare cu efecte imunosupresoare si cancerigene. De asemenea, E 407 poate impiedica asimilarea unor grasimi si minerale. Are actiune laxativa si poate provoca alergii persoanelor sensibile. Valoarea biologica a produsului este scazuta. Specialistul nostru atrage atentia ca nu se specifica ce fel de proteina vegetala din soia a fost folosita: faina, concentral, izolat, texturat.


CONCLUZII. Datorita compozitiei si a aditivilor utilizati, profesorul Mencinicopschi precizeaza ca produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor malnutrite, celor cu imunitate scazuta, alergicilor, astmaticilor, celor suferinzi de anumite afectiuni ale tractusului digestiv, persoanelor cu malabsorbtie a grasimilor, vitaminelor liposolubile si sarurilor minerale.