Mai multe tari din Europa Centrala si de Est au introdus, pe langa cei trei piloni de pensii deja "clasici", si pilonul IV, care cuprinde scheme voluntare de economisire asemanatoare celor care functioneaza in Vest.


NECESAR. Nevoia s
Mai multe tari din Europa Centrala si de Est au introdus, pe langa cei trei piloni de pensii deja "clasici", si pilonul IV, care cuprinde scheme voluntare de economisire asemanatoare celor care functioneaza in Vest.


NECESAR. Nevoia stringenta de stimulare a economisirii a facut ca o serie de tari in care sistemul de pensii se bazeaza pe trei piloni (pensii de stat, respectiv pensii private obligatorii si pensii facultative) sa introduca si un al patrulea pilon. Avantajele acestuia sunt: mai putine restrictii in privinta politicii investitionale, mai multe facilitati fiscale, un control mai accentuat al participantilor asupra conturilor lor individuale si un grad mai mare de implicare a angajatorilor, in scopul fidelizarii salariatilor prin beneficii extrasalariale. Intr-o regiune in care rata somajului este in continua descrestere, iar majorarile de salarii din ce in ce mai greu de suportat de economie, Romania este, ca de obicei, ultima la apel.


PROIECTE. In toamna anului 2006, fostul presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, vorbea despre un proiect guvernamental de infiintare a doi piloni suplimentari in sistemul national de pensii. Astfel, pilonul IV ar fi urmat sa fie constituit prin crearea unui fond de investitii administrat privat si finantat din doua surse: beneficiile rezultate din participatiile statului la diferite societati comerciale, precum si banii proveniti din viitoarele privatizari ale companiilor de stat. Scopul acestui fond ar fi fost majorarea rentelor lunare ale actualilor pensionari, precum si asigurarea unei pensii suplimentare pentru persoanele cu varsta peste 52 de ani, care nu mai sunt eligibile pentru pilonii II si III.


Pe langa asta, un pilon V urma sa fie organizat prin reglementarea si supravegherea pietei actualelor produse de asigurari de viata cu acumulare pentru pensie, prin introducerea deductibilitatii fiscale a primelor de asigurare. "Acest proiect a existat, dar, datorita introducerii intre timp a pensiilor private obligatorii, precum si a cheltuielilor de anul acesta cu majorarea pensiilor de stat si cu alte masuri sociale si reparatorii, el nu este in prezent de actualitate. Nu este insa exclus ca ideea sa fie reluata anul viitor", a declarat, pentru SFin, actualul presedinte al CNPAS, Mariana Campeanu. Cum au rezolvat problema pensiilor private Polonia, Ungaria si Bulgaria cititi in revista Saptamana Financiara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.