"Romania nu recunoaste identitatea Republicii Modova" - sustine presedintele moldovean, Vladimir Voronin, intr-un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times. "Bucurestiul nu recunoaste etnia si limba moldoveneasca. Pentru ei, nu exista o
"Romania nu recunoaste identitatea Republicii Modova" - sustine presedintele moldovean, Vladimir Voronin, intr-un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times. "Bucurestiul nu recunoaste etnia si limba moldoveneasca. Pentru ei, nu exista o istorie moldoveneasca!", afirma Voronin, care acuza autoritatile romane ca incearca sa submineze independenta Republicii Moldova, informeaza Hotnews.

Liderul de la Chisinau recunoaste ca relatiile cu Bucurestiul sunt dificile. "Romania este membru al Uniunii Europene si al NATO. Intelegem acest lucru si nu ne permitem sa lansam atacuri politice la adresa acestei tari, insa am discutat acest lucru cu prietenii nostrii europeni si vom trimite in urmatoarele zile un mesaj tuturor liderilor din tarile membre UE, ca sa le explicam situatia", a adaugat Voronin.

Publicatia citata noteaza ca Republica Moldova este supusa unor puternice presiuni, atat din partea Rusiei (cu care se invecineaza la est), cat si din partea Romaniei (situata la granita de vest a tarii). Insa principala problema ramane cea a identitatii moldovenesti, pentru ca foarte multi experti straini apreciaza ca nu exista nicio diferenta intre limba si cultura moldoveneasca si cea romana. In articol se aminteste ca CIA descrie limba moldoveneasca ca fiind "aceeasi cu limba romana", iar Republica Moldova este locuita in proportie de 78,2 la suta de "moldoveni -romani". Acest lucru demonstreaza ca este dificl sa decizi daca moldovenii sunt o nationalitate distincta de romani, se mai precizeaza in articolul intitulat "Moldovenii, suspiciosi fata de intentiile vecinilor sai mai mari".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.