Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci si Ilie Nastase triaza crema la zi din sportul romanesc.

Anul sportiv 2007 a fost fructuos pentru trei discipline sportive. Fotbalul si-a cules laurii, o data cu calificarea nationalei la Campionatul European de anul viitor din Austria si Elvetia, boxul s-a tinut bine in ring prin Lucian Bute, devenit campion mondial la categoria supermijlocie, iar gimnastica s-a tinut la fel de bine pe birna prin performanta Stelianei Nistor, incoronata vicecampioana mondiala absoluta. Dezbaterea pe marginea celor care anima stadioanele, initiata duminica, incepind cu ora 15.00, de Mihai Tatulici, la Realitatea TV, va avea invitate trei glorii care au incetat de ani buni sa mai numere medaliile care li se adauga in palmares: Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci si Ilie Nastase. Alaturi de acestia va mai fi prezent si jurnalistul care a fost mai mereu pe urmele lor de-a lungul anilor, Cristian Topescu.

Prezenta celor trei este insolita in contextul in care nici una dintre fostele glorii nu se mai regaseste pe lista nominalizatilor din acest an. Spre deosebire de alte categorii ale proiectului „Zece pentru Romania", in care si-au facut loc nume care au tras cortina, precum Sofia Vicoveanca, Angela Similea sau Florin Piersic, trierea sportivilor s-a facut mult mai pragmatic, un criteriu esential fiind ca acestia sa aiba inca ghetele bine lustruite. Singurii atleti pentru care publicul a facut anul acesta concesii sint Marian Dragulescu, Dorinel Munteanu si Catalina Ponor, fiecare retras, totusi, de putina vreme din activitatea competitionala.

Profilul publicului e usor diferit atunci cind vine vorba de sportivi, confirma cronicarul sportiv si analistul media Radu Paraschivescu. „E vorba in acest caz de forta imediatului. In zona sportului, criteriile precumpanitoare, dincolo de valoare, sint virsta si vizibilitatea. Sportivul isi traieste viata publica pina spre 35 de ani, dupa care face loc altcuiva. Si tot atunci el are perioada de maxima vizibilitate pe piata. Dupa ce iese din arena, sportivul devine obiect al comertului cu amintiri sau cu sentimente, eventual simbol", explica Paraschivescu pentru Cotidianul. Mecanismul care duce la o altfel de selectie in peisajul artistic este pus de analist pe seama unei curse mai lungi in prim-plan: „Actorul sau cintaretul poate ramine in ochiul public indiferent daca are 40, 50 sau 70 de ani. Joaca in filme de lungmetraj sau in telenovele, apare la diverse emisiuni (citeodata chiar le prezinta), are roluri in piese de teatru. Viata lui publica e mult mai lunga si nu se desfasoara sub imperiul urgentei, in bataia cronometrului".

Aleasa drept cea mai buna sportiva a tuturor timpurilor, Nadia Comaneci a primit chiar o stea in spatiu care-i poarta numele. La numai 10 ani cistiga deja prima medalie de aur pentru Romania intr-o competitie, insa disciplina a revolutionat-o la 14 ani, in cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal, cind a fortat tabela sa-i acorde primul 10 din istoria gimnasticii. Intoarsa in Romania dupa un periplu de sapte ani in SUA, Nadia se implica in viata sportiva: devine presedinte onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, presedinte onorific al Comitetului Olimpic Roman si ambasadorul sporturilor romanesti. E consul onorific al Romaniei in Statele Unite si totodata primul sportiv care vorbeste in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite.

Despre Ilie Nastase s-a spus ca nu exista un jucator de tenis mai talentat si mai spectaculos. Alaturi de Ion Tiriac, Nastase a reusit sa aduca echipa nationala de trei ori in finala Cupei Davis, in 1969, in 1971 si in 1972. Cel mai bun sezon al sau a fost cel din 1973, cind cistiga Roland Garrosul si devenea lider ATP. In 2005, el ocupa locul 3 la categoria „Oameni de afaceri" in cadrul cercetarii „Zece pentru Romania", anul acesta aflindu-se din nou printre nominalizati.

Supranumit Maradona din Carpati, Gheorghe Hagi a facut senzatie cu viteza, driblingul sau cu executiile din lovituri libere. Cu Hagi in echipa, Steaua reusea sa cistige Supercupa Europei in 1987, dar abia in 1990 jucatorul face pasul spre fotbalul mare o data cu transferul la Real Madrid. La Galatasaray isi mai trece in cont o cupa UEFA. Virful carierei s-a numit totusi Mondialul din Statele Unite din 1994. In 135 de prezente pentru nationala, Hagi a inscris 35 de goluri.

Peste 300.000 de vizitatori au urmarit pe YouTube „zecele" Nadiei. Detalii pe www.cotidianul.ro/select