La nivel regional, in luna septembrie, domeniul industrial a cunoscut o reducere a ritmului anual de crestere de cateva procente (Cehia de la 5,5% la 1,2%), insa analistii Erste Bank se asteapta la o revenire relativ optimista si diferentiata in luna
La nivel regional, in luna septembrie, domeniul industrial a cunoscut o reducere a ritmului anual de crestere de cateva procente (Cehia de la 5,5% la 1,2%), insa analistii Erste Bank se asteapta la o revenire relativ optimista si diferentiata in luna octombrie (ex. -3,4% in Ungaria; s7,5% Polonia si -1,0% Croatia).
Contrar, statisticile din Romania arata ca in luna septembrie indicele brut al productiei industriale a crescut cu 4,2% fata de august si cu 3,2% fata de septembrie 2006. Dupa 10 luni, cresterea industriei prelucratoare este de 14,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La BVB sunt listate 34 companii industriale reprezentand 15,34% din capitalizarea bursiera. Se remarca companiile metalurgice. In 2007, majoritatea emitentilor din metalurgie au raportat in trimestrul trei (Q3) afaceri in crestere cu pana la 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut pe seama optimizarii costurilor in sistem informational corporatist, a cresterii pretului la metale si a dezvoltarii capacitatii de productie.
Remarc Alro, al treilea emitent pe bursa dupa capitalizare (1,78 mld. euro), care vinde 260.000 tone de aluminiu pe pietele externe, fiind cel mai mare din Europa Centrala si de Est. Are o rentabilitate medie a capitalului de 20,4%, peste media industriei, o cifra de afaceri in crestere medie cu 63% si actionari principali: olandezul VIMETCO N.V. cu 84,19% si fondul Proprietatea cu 9,93%.
Dupa 9 luni de zile, performantele financiare ale actiunii ALR sunt cu mici exceptii favorabile, indicatorii fiind sub media sectorului metalurgic (PER: 13,02 fata de14,67; P/Bv: 2,24/ 2,14; EPS: 0,69/0,73), dar si sub cea a bursei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.