Gerardo Pelosi, jurnalist la “Il Sole 24 ore”, a facut ieri, la Bucuresti, o analiza asupra modului in care cazul Mailat a declansat criza din relatiile romano-italiene. Pelosi a identificat in spatele ascensiunii cazului Mailat doua cau
Gerardo Pelosi, jurnalist la “Il Sole 24 ore”, a facut ieri, la Bucuresti, o analiza asupra modului in care cazul Mailat a declansat criza din relatiile romano-italiene. Pelosi a identificat in spatele ascensiunii cazului Mailat doua cauze: nasterea Partidului Democrat (PD), condus de primarul Romei, Walter Veltroni, si, in al doilea rand, faptul ca victima, Giovanna Reggiani, era sotia unui ofiter de marina. “S-a creat o situatie politica, o legatura intre PD si Guvernul pe care il sutine. Dupa care a inceput criza”, a spus jurnalistul italian, la seminarul Patronatului Unimpresa - Uniunea Intreprinderilor Italiene in Romania. El s-a intrebat retoric de ce edilul Romei nu a facut nimic in problema imigratiei. Totodata, acesta a atras atentia ca tot mai multe partide au capatat o retorica extremista. El a amintit ca au existat si alte incidente, aducand in atentie cazul in care un batran biciclist a murit dupa ce a fost agresat si jefuit de doi romani. Acesta nu a fost mediatizat insa la fel de intens.

Veltroni, satisfacut de rezultatele fobiei
Primarul Romei, Walter Veltroni, a urmarit sa creeze o senzatie de teama in randul romanilor. Acesta a constatat ca numarul imigrantilor romani care sosesc la Roma a inregistrat o scadere, in ultimele saptamani, in timpul ce numarul celor care parasesc spontan capitala italiana este in crestere, transmite publicatia electronica RomaOne.

Afirmatiile sale au fost sprijinite si de chestorul Romei, Marcello Fulvi, care a furnizat date concrete in acest sens: “Facand un bilant intre numarul autocarelor care vin din Romania si cel al autocarelor care pleaca spre Romania, acesta este negativ, dupa ce el s-a mentinut pozitiv timp de multe luni, in perioada in care numarul (romanilor) era in crestere.” Guvernul lui Romano Prodi a obtinut joi seara increderea Senatului italian, in urma unui vot strans, solicitat in legatura cu un amendament la proiectul legilor sigurantei care faciliteaza expulzarea cetatenilor Uniunii Europene, informeaza Reuters.

Decretul de expulzare a trecut
Daca ar fi pierdut votul, Prodi ar fi fost obligat sa demisioneze. Guvernul a castigat votul din Senat cu 160 de voturi pentru fata de 158 impotriva. Un senator dintre cei 319 prezenti s-a abtinut.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.