In timp ce incearca sa convinga Rusia sa nu se mai opuna independentei provinciei Kosovo, capitalele occidentale pregatesc un pachet de explicatii legale care sa justifice crearea si recunoasterea diplomatica a unui nou stat in Balcani, precum si des
In timp ce incearca sa convinga Rusia sa nu se mai opuna independentei provinciei Kosovo, capitalele occidentale pregatesc un pachet de explicatii legale care sa justifice crearea si recunoasterea diplomatica a unui nou stat in Balcani, precum si desfasurarea in Kosovo a doua misiuni europene menite sa supravegheze tranzitia spre independenta.
Luni, 10 decembrie, troika ce a condus negocierile dintre Belgrad si Pristina isi va prezenta raportul secretarului general ONU, raport care va fi discutat in Consiliul de Securitate pe 19 decembrie. Statele Unite si UE cauta acum o pozitie comuna in perspectiva declararii unilaterale a independentei Kosovo, probabil la inceputul anului.
Multe state considera ca nu exista o baza legala pentru aceasta independenta, intrucat ea este interzisa de catre Rezolutia ONU 1244. Dar o serie de juristi si specialisti in dreptul international din tarile UE, mai ales din Marea Britanie, considera ca Rezolutia 1244 nu impiedica independenta. Este ceea ce rezulta dintr-un raport pregatit de un grup de experti pentru capitalele celor 27 de tari membre. Printre argumente se numara acela ca integritatea teritoriala a Republicii Federale Iugoslave (al carei succesor este Serbia) nu e mentionata decat in preambulul Rezolutiei, ceea ce nu ii da un statut de obligatie. Tot asa, Rezolutia spune ca, atunci cand se va cauta definirea unui statut pentru Kosovo, vor trebui luate in considerare si elemente ca drepturile omului sau dorinta cetatenilor. Juristii nu vad vreun obstacol legal nici in calea celor doua viitoare misiuni UE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.