Presedintele Africii de Sud viseaza la un continent fara amprenta economica si politica a Occidentului si isi foloseste influenta de politician-filosof pentru a promova „africanismul". Foto: Reuters

Thabo Mbeki, dupa 13 ani la putere intr-un fel sau altul, este in plina cursa pentru un nou mandat de presedinte al celui mai puternic partid din Africa de Sud, legendarul Congres National African (CNA), condus cindva de Nelson Mandela. Dupa doua mandate de presedinte al tarii, Mbeki nu mai poate avea un al treilea din 2009, desi a incercat sa modifice constitutia. Dar, ca presedinte al CNA, el poate conduce din umbra nu doar in culisele politice sud-africane, ci si in cele ale unui continent in fierbere, unde se vorbeste tot mai des despre „renasterea africana" sau „africanism", conform teoriilor pe care Mbeki le prezinta cu regularitate in newsletter-ul Congresului National African.

Fiu al unui erou al luptei anti-apartheid, Mbeki este implicat in politica de la 14 ani. In camera sa de adolescent avea un portret al lui Karl Marx si unul al lui Ghandi. Asa cum au vrut parintii sai, amindoi comunisti si activisti pentru drepturile populatiei negre, partidul a devenit familia lui. De altfel, tatal sau, Govan, ii spunea unui reporter: „Tine cont ca Thabo Mbeki nu mai este fiul meu, el este camaradul meu!". Thabo Mbeki a fost nevoit sa paraseasca de tinar Africa de Sud, dupa ce tatal sau si Nelson Mandela au fost inchisi de regimul rasist de la Johannesburg.

Thabo Mbeki a petrecut primii din cei 28 de ani de exil in Marea Britanie, unde a facut un masterat in economie la Universitatea Sussex. Apoi a urmat o serie de antrenamente militare in fosta URSS. A fost una dintre principalele voci din exil ale Cogresului National African. Un post de radio creat de el si care se auzea nu doar in Africa de Sud a avut un rol esential in raspindirea mesajelor CNA de orientare comunista si impotriva apartheid.

Inca dinainte sa devina presedinte, Mbeki a jucat un rol important in politica intregului continent si a facut din Africa de Sud un fel de putere regionala cu aspiratii de mediator. I s-a cerut sa negocieze o solutie de compromis in Zimbabwe intre presedintele Mugabe si opozitie. Ulterior au aparut acuzatii ca il favorizeaza pe vechiul sau camarad Mugabe pe care, de altfel, nu l-a criticat niciodata deschis pentru gravele si frecventele incalcari ale drepturilor omului.

Presedintele sud-african este considerat acasa un politician cu tendinte dictatoriale, iar in afara e faimos pentru opiniile sale anti-occidentale si de promovare a conceptului de „renastere africana". Considera ca dependenta continentului de ajutoare si interventii straine impiedica o reala dezvoltare a Africii si „luarea in serios pe scena internationala" dupa cum s-a exprimat Mbeki in editorialele sale din ziarul Congresului National African.

Mark Gevisser, un jurnalist sud-african, descrie filosofia presedintelui in biografia „Thabo Mbeki – un vis aminat". Gevisser a studiat mii de documente vreme de 8 ani si a intervievat peste 200 de oameni, inclusiv pe Mbeki. El considera ca Thabo Mbeki este un politician care pare rupt de radacinile sale, iar asta ar explica frustrarea lui si reactia alergica si radicala la tot ceea ce vine de la fostele puteri coloniale. Mbeki are un vis etern aminat de renastere a mindriei si identitatii africane.

Potrivit biografiei scrise de Gevisser, opiniile considerate cel putin „originale", daca nu nebunesti, ale lui Mbeki privind SIDA vin tot din refuzul a tot ce e european, inclusiv in domeniul cercetarii medicale. De exemplu, presedintele sud-african considera ca SIDA nu ar fi declansata de virusul HIV si chiar pare sa creada in niste teorii ale conspiratiei potrivit carora continentul negru ar fi fost victima unor arme biologice in beneficiul companiilor farmaceutice americane si europene care produc medicamente pentru africanii infectati cu HIV.

Cronologie Anii ’70 - Mbeki face o serie de vizite in SUA, unde cauta sprijin pentru CNA 1984 - devine seful Departamentului de informatii al CNA 1989 - conduce delegatia CNA la negocierile care duc la caderea regimului de apartheid 1996 - este ales vicepresedinte al Africii de Sud 1997 - ii succede lui Nelson Mandela la conducerea CNA 1999 - este ales presedinte al Africii de Sud 2004 - reales pentru un nou mandat prezidential 2007 - candideaza la un nou mandat de 5 ani in fruntea congresului Noua epidemie de Ebola in Africa, pe www.cotidianul.ro/select