Ion Tiriac si Liliana Solomon au stat la fileu inainte de a conduce afaceri. Costel „Burebista" Cimpeanu a fost portar, iar acum vinde rochii de mireasa, iar Mihai Leu s-a urcat la volan dupa ce a luat pumni ca boxer.

Reconversia catre mediul de afaceri nu este la indemina oricarui sportiv, banii agonisiti pe durata activitatii de performanta avind nevoie de o atenta gestionare, dublata de multe ori de o inspiratie si lipsa de scrupule ce nu au nimic in comun cu spiritul de fairplay. Spiritul intreprinzator nu l-a incercat absolut deloc pe un fost mare portar precum Helmuth Duckadam, dar le-a dat tircoale unor fotbalisti mult mai putin galonati, precum fostul goalkeeper al Gloriei Bistrita Costel Cimpeanu, care si-a deschis un magazin de rochii de mireasa, sau pe George Curca, aparatorul buturilor Constantei, caruia ii sint rotunjite veniturile de un restaurant. Cei care au investit in imobiliare, precum Gabriela Szabo si Violeta Beclea, se pot lauda cu standarde de viata mai bune, dar nici cei care au pariat pe industria hoteliera, de exemplu Adrian Ilie si Gica Hagi, nu se pot plinge ca o duc rau.

Deasupra tuturor troneaza insa fostul jucator de tenis Ion Tiriac, afacerile din domeniile financiar-bancar, comercial si auto asezindu-l nu numai in fruntea topului bogatilor din Romania, ci si printre cei mai avuti oameni din estul Europei. Intr-un top al revistei „Forbes", acesta, cu averea sa estimata la 1,1 miliarde de dolari, este pe locul 13, fiind in schimb primul intr-un top al sportivilor de performanta convertiti la afaceri. Prezentarea facuta businessmanului roman incepe chiar cu faptul ca acesta a facut parte din echipa de hochei pe gheata a Romaniei prezenta la Jocurile Olimpice de iarna 1964, de la Innsbruck. De asemenea, faptul ca a antrenat o serie de jucatori de tenis deveniti celebri, precum Boris Becker, Steffi Graf sau Goran Ivanisevic, i-a adus capitalul de imagine de care avea nevoie pentru a patrunde mai usor in lumea afacerilor, care ulterior urma sa-i aduca atit de multi bani.

Multi dintre cei care se gasesc in acest top au urmat insa un traseu invers fata de cel al lui Tiriac, intre acestia distingindu-se ucraineanul Rinat Ahmetov. Acesta a adunat patru miliarde de euro din afaceri mai mult sau mai putin dubioase, dar nu se sfieste sa investeasca o avere in clubul de fotbal Sahtior Donetk, pe care l-a cumparat in 1996. A platit 250 de milioane de euro pentru constructia noului stadion al echipei, care va fi gata anul viitor, iar la Academia de fotbal a clubului sint conditii de antrenament pentru 3.000 de copii. Ahmetov are, din punct de vedere sportiv, un rival in propriul oras, Donetk, unde oligarhul Serghei Taruta (doua miliarde), imbogatit din afaceri cu gaz, detine echipa Metalurg.

Tot de la racheta de tenis a plecat si Liliana Solomon pentru a ajunge in fruntea gigantului Vodafone Romania. In 1989, Liliana Solomon, plecata intr-un turneu de tenis in Belgia, a ales sa nu se mai intoarca. Absolventa de Fizica a urmat o cariera in management, iar Vodafone a considerat-o cea mai buna optiune pentru operatiunile sale in Romania. Liliana Solomon a detinut pozitia de vicepresedinte executiv la Deutsche Telekom in Germania, iar din 2002 a fost responsabila de operatiunile GSM ale companiei T-Mobile.

Revista franceza „Le Point" face o trecere in revista a unor fosti mari sportivi reconvertiti in afaceristi de succes. Este cazul jucatoarei de golf Donna White (53 de ani), retrasa din activitate in 1992 din cauza unui astm sever. Numai anul trecut firma sa, Golf Professional Service, unde sint angajate doar sase persoane, a avut o cifra de afaceri de 390.000 de euro. Spre golf s-a orientat si fostul central al echipei de hochei Florida Panthers (38 de ani), care a dezvoltat un proiect de 1,7 milioane de euro (teren de golf, statiune balneara) si promotii imobiliare, iar cifra de afaceri pe 2006 a fost de 127,3 milioane de euro. Michelle Roark, concurenta la schi acrobatic la Torino 2006, a investit 31.000 de euro pentru a lansa pe piata in aceasta toamna doua noi parfumuri.

Pugilistul ucrainean Vitali Kliciko, fost campion mondial la categoria grea, cu un palmares impresionant (35 de victorii, dintre care 34 inainte de limita, si doar doua infringeri), a revenit in ring dupa ce a fost facut KO in intentia sa de a ajunge primar al orasului Kiev. La noi, Mihai Leu a ajuns cunoscut prin box, dar s-a reprofilat ca pilot de raliuri, intrind cu forta si in cariera politica alaturi de Dan Voiculescu, la rindul lui un fost hocheist. Dintre sportivii la moda acum, pilotul Lewis Hamilton a marturisit intr-o carte de memorii ca ar fi jucat cu siguranta in nationala Angliei alaturi de David Beckham daca esua in Formula 1. Zilele trecute, fostul fotbalist Marian Paclesan a devenit avocat, dupa ce a luat examenul de intrare in Baroul Alba.

Tyson, actor la Bollywood A fost mare campion de box, dar a sfirsit plin de datorii si un client al inchisorilor. Pentru a supravietui, Mike Tyson a trebuit sa faca munci deloc onorante pentru un campion de talia sa. Pugilistul american, a carui ferocitate a fost dovedita pe urechea lui Holyfield, a urcat in ring alaturi de o femeie pentru o partida demonstrativa si a facut pe dansatorul intr-un film indian. Mai exact, intr-un promo de prezentare a unei productii muzicale de la Bollywood.

Portarii Che Guevara, Camus, Papa Ioan Paul al II-lea „Lolek" Mari personalitati ale istoriei au fost pomenite mai intii la cronicile sportive inainte de a sta pe prima pagina.

Personalitati ale istoriei sau vedete pop au trecut prin filtrul sportului inainte de alte competitii mai importante. Scriitorul Albert Camus, cintaretul Julio Iglesias, fizicianul Niels Bohr, Papa Ioan Paul al II-lea (foto) sau revolutionarul Che Guevara au stat intre buturi inainte de a deveni celebri. Nascut in Argentina intr-o familie bogata, Ernesto a facut de mic sport, in ciuda faptului ca era bolnav de astm. A inceput cu rugby, dar problemele de sanatate l-au facut sa ajunga in poarta de fotbal. „Am aparat un penalty care o sa faca istorie in Laeticia", povestea intr-o scrisoare din Columbia, aceasta fiind una dintre putinele marturii despre pasiunea revolutionarului, alaturi de cartea unui ziarist uruguayan, Eduardo Galeano, care a notat ca Guevara a fost si antrenor al formatiei Laeticia, idolul sau in fotbal fiind atacantul Pedernera de la River Plate.

Karol Wojtyla a stat si el intre buturi inainte de a deveni Papa. I se spunea „Lolek", iar un prieten de-ai sai, Jerzy Kluger, si-a amintit ca „zbura din bara-n bara. Se jucau meciuri intre evrei si catolici, «Lolek» intra de multe ori in poarta la noi, la evrei, pentru ca eram mai putini." Pasiunea i-a ramas si dupa ce a ajuns la Vatican, multe intilniri fiind anulate pentru ca fostul portar sa-i poata urmari pe favoritii de la Liverpool in Liga Campionilor. Apropiatii au spus ca a trecut pe linga un infarct la celebra finala cu AC Milan, cind englezii au revenit de la 3-0 pentru a se impune la loviturile de departajare.

Cariera sportiva a lui Camus a inceput precum cea a lui Zidane pe strazile din Algeria. A ajuns in poarta pentru ca nu-si permitea sa alerge deoarece isi tocea incaltarile pe care originea modesta a familiei sale (mama sa spala rufe pe la bogatasi pentru intretinerea familiei) nu ii permitea sa le schimbe prea des. „Fotbalul mi-a intermediat primele experiente glorioase", spunea scriitorul mai tirziu, renuntind la sport din cauza tuberculozei si dedicindu-se literaturii care i-a adus si Premiul Nobel, in timp ce fotbalul, doar un titlu cu echipa liceului si evidentieri pentru rezultatele echipei Universitatii. Julio Iglesias si-a modelat vocea tipind la colegii din aparare din poarta echipei de tineret a Realului Madrid, dar a fost nevoit sa renunte din cauza unui accident rutier in urma caruia a stat semiparalizat un an.