Bruce Willis, Uma Thurman si Toshiro Mifune ne-au ramas pe retina dupa ce au impuscat hoarde de teroristi sau si-au strapuns inamicii cu sabii de samurai.

Revista americana „Entertainment Weekly" (EW) a selectat 25 dintre cele mai percutante personaje de filme de actiune. Topul nu e acaparat doar de eroii cu muschi, inarmati pina in dinti, ci lasa loc si prezentelor feminine. Cine nu-si aminteste figura decisa a lui Sigourney Weaver („Alien") pornita la vinatoare de fapturi extraterestre? La fel de necrutatoare e si Uma Thurman („Kill Bill") cind isi pune la lucru artele martiale pentru a se razbuna. Chiar daca n-a crescut la Hollywood, frantuzoaica Anne Parillaud nu e cu nimic mai prejos, interpretind extrem de convingator rolul asasinei cu singe rece din „Nikita" lui Luc Besson.

Clasamentul EW nu i-a uitat pe eroii de celuloid din vremea bunicilor. In „Aventurile lui Robin Hood" (1938), fermecatorul Errol Flynn „se afla in centrul filmului, se dueleaza cu dandies rau-voitori si fura saruturi de la Lady Marian, interpretata de Olivia de Havilland", scrie EW. Un alt clasic al filmelor de actiune este Toshiro Mifune, preferatul lui Akira Kurosawa („Cei sapte samurai"), cel care a intrupat cu trup si suflet spiritul nobil al cavalerilor japonezi. Pentru pregatirea luptelor de samurai, Mifune a urmarit filme cu viata leilor. In acelasi interval al anilor ’50, samuraii lui Kurosawa erau concurati de o serie de eroi fabricati la Hollywood. Un astfel de exemplu este piratul din Caraibe interpretat de Burt Lancaster („The Crimson Pirate"), un predecesor de talie al nonconformistului Johnny Depp.

Din filmele ultimilor ani, EW s-a oprit la caposul Bruce Willis din seria „Greu de ucis", dar si la Tom Cruise, un erou care n-are parte decit de misiuni imposibile. Cit despre terminatorul Schwarzi sau veteranul Rambo (Sylvester Stallone), cei doi actori plini de adrenalina nu mai au nevoie de nici o prezentare. Chiar daca nu ne-au luat ochii umflindu-si muschii, Mel Gibson („Mad Max"), Keanu Reeves („Matrix") sau Matt Damon (seria lui „Bourne") demonstreaza ca un supererou poate avea si putin farmec si chiar umor.