Vladimir Putin si partidul sau, "Rusia Unita", este atotinvingator, pe plan intern si extern. Romania, aflata la granita CSI, trebuie sa elaboreze o strategie reala pentru spatiul slav si avansul Rusiei prin Europa. Institutul de Istorie "Nicolae Ior
Vladimir Putin si partidul sau, "Rusia Unita", este atotinvingator, pe plan intern si extern. Romania, aflata la granita CSI, trebuie sa elaboreze o strategie reala pentru spatiul slav si avansul Rusiei prin Europa. Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane - laboratorul de Studii Ruse si Sovietice, a organizat, ieri, o masa rotunda pe aceasta tema. La manifestarea istoricilor au participat secretarul III al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, fosti si actuali diplomati, reprezentanti ai presei.
"Trebuie spus ca ratingul partidului Rusia Unita pentru aceste alegeri a crescut treptat si ca rezultatele de acum nu au fost un succes neasteptat. Rezultatele scrutinului demonstreaza ca acest proces a fost obiectiv si a avut loc pe baza asteptarilor psihologice ale populatiei ruse si a cresterilor economice", a apreciat Alecsandr Vasiliev, secretar III al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.
Unii cred in "libertatea din Rusia"
Pentru prof. Albert Kovacs, socrul lui Mircea Dinescu, "alegerile din Rusia au fost un eveniment mondial istoric, iar noi ne ocupam aici cu tot felul de date statistice". "Vreau sa spun insa ca, in acest moment, intre Romania si Rusia exista o Cortina de Fier care nu a existat inainte. Spun asta pentru ca, in prezent, pe piata din Romania nu patrunde nici un ziar rus si nu poate fi prins nici un post de televiziune din Rusia", a reclamat profesorul Kovacs.
In ceea ce priveste contestatul rezultat al scrutinului, Kovacs a semnalat ca, de fapt, "presa occidentala saluta rezultatul alegerilor, iar declaratia ca nu sunt recunoscute alegerile este o gluma proasta a OSCE". Considerand ca este nevoie de opozitie, de o dreapta neextremista in Rusia, prof. Kovacs a apreciat ca actuala opozitie rusa "este sfaramata si, din pacate, nu a putut sa se uneasca intr-un partid puternic". "Sunt sigur ca se va forma, pentru ca, totusi, in Rusia exista libertate", a conchis Kovacs.
Super-Putin
Academicianul Florin Constantiniu, un critic al politicilor americane, a afirmat, la randul sau, ca alegerile din Rusia reprezinta "un fapt de insemnatate mondiala". "Am ajuns la concluzia ca, indiferent de neregulile care au existat, de sansele inegale pe care le-au avut partidele de dreapta in raport cu Rusia Unita, poporul rus are o incredere desavarsita in presedintele Putin. Si imi explic acest lucru prin doi factori: unu - cel de ordin intern (cresterea economica si stabilitatea); doi - agresivitatea SUA", a punctat cunoscutul istoric, care sustine ca americanii nu au avut acelasi simt al echilibrului, au manifestat o aroganta a puterii si au venit cu acest razboi preventiv. "Popularitatea lui Putin n-a avut-o nici unul dintre fostii lideri comunisti ai Rusiei", a declarat Constantiniu. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.