67 de sefi de stat si de Guvern si-au anuntat participarea la summit-ul bilateral Uniunea Europeana-Africa, care incepe sambata la Lisabona. Este prima reuniune euro-africana la cel mai inalt nivel, dupa cea de acum sapte ani, organizata la Cairo, tr
67 de sefi de stat si de Guvern si-au anuntat participarea la summit-ul bilateral Uniunea Europeana-Africa, care incepe sambata la Lisabona. Este prima reuniune euro-africana la cel mai inalt nivel, dupa cea de acum sapte ani, organizata la Cairo, transmite Realitatea TV.

Agentia France Presse comenteaza ca, in ciuda discursului general axat pe dialogul de la egal la egal, marea miza a summit-ului este incercarea Europei de a contracara influenta tot mai mare a puterilor economice emergente - China, India si Brazilia - pe un continent bogat in resurse naturale. Marele absent al reuniunii este premierul britanic Gordon Brown, care a refuzat sa participe in semn de protest fata de prezenta presedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe, acuzat de incalcari grave ale drepturilor omului.

Summit-ul se va incheia cu o declaratie cuprinzand opt puncte de actiune comuna, pe care partile le vor pune in practica in urmatorii trei ani.

Romania este reprezentata de o delegatie condusa de presedintele Traian Basescu, care a subliniat avantajele implicarii tarii noastre in proiectele europene care vizeaza Africa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.